خوش خوراک، گاهی خطرناک

خوش خوراک، گاهی خطرناک

به گزارش کونفه، ایمنا نوشت: وقتی پای زیتون به میان می آید، کمتر کسی به کالری آن توجه می کند. چونکه زیتون طعم و عطری جذاب دارد و مصرف آن به همراه غذا بسیار خوشایند است، کالری زیتون بسیار کم نیست، بدین سبب زیاده روی در مصرف آن می تواند چاقی را به همراه داشته باشد. زیتون در رنگ ها و طعم های مختلف وجود دارد.



بعضی ها زیتون سبز را دوست دارند و بعضی دیگر از زیتون پرورده، زیتون شور یا زیتون سیاه خوششان می آید، در هر صورت، از زیتون تازه تا روغن زیتون و ترشی زیتون را می توانید برای بهره مندی از خواص این ماده غذایی مصرف کنید.
زیتون یکی از جذاب ترین مواد غذایی است، در اکثر سفره های ایرانی میتوان فرآورده های زیتون مانند زیتون شور، زیتون تازه یا زیتون پرورده را بعنوان دورچین غذا مشاهده کرد. روغن زیتون از دیگر فرآورده های پرکاربرد زیتون است، زیتون تازه کالری کمتری از زیتون شور یا زیتون پرورده دارد، زیتون استخوان ها را محکم می کند و به صورت معجزه آسایی شما را جوان نگه می دارد. زیتون برای درمان مشکلات گوارشی مفید می باشد و خطر ابتلاء به سکته قلبی و مغزی را می کاهد.
زیتون پرورده چند کالری دارد؟
هر ۱۰۰ گرم زیتون پرورده حاوی ۲۰۰ کالری است.
مواد مغذی زیتون سیاه و زیتون سبز
واقعیت اینست که زیتون های سبز و زیتون های سیاه شامل مقادیر مغذی مشابهی هستند که غنی از فواید ویتامین ث، آنتی اکسیدان ها مثل فلانوئید و پلی فنول ها، اولئوروپئین، هیدروکسی تیروزول، تیروزول، اسید اولانولیک، کورستین و چندین مواد معدنی ضروری مثل آهن و مس هستند. اما صرف نظر از رنگ، بافت و طعم نیز کاملاً متفاوت هستند، زیتون سبز بافت سفت تری دارد و طعم آن در مقایسه با زیتون های سیاه، تلخ است.
خواص زیتون در طب سنتی
از جمله خواص زیتون و برگ زیتون در طب سنتی ایرانی عبارتند از:
- کاهش دهنده فشار خون بالا
- تقویت کننده معده
- اشتها آور
- قابض
- درمان دردهای روماتیسم و نقرس
- تسکین دهنده درد مفاصل
- ادرارآور
- برطرف کننده تب
- صفرابر
- ضد دیابت
در طب ایرانی زیتون سبز ارجح تر از سایر انواع زیتون است، طبع زیتون رسیده دارای طبع گرم، زیتون نارس طبیعت سرد و خشک و برگ زیتون طبع گرم و خشک دارد.
کاهش فشار خون با دم کرده برگ زیتون
۲۰ عدد برگ زیتون را داخل ۳۰۰ گرم آب مخلوط کرده و حدود ۱۵ دقیقه بجوشانید. کمی قند به آن افزوده و برای کاهش فشار خون بالا، هر روز یک فنجان و دو بار در طول روز میل کنید. پس از دو هفته درمان را متوقف کرده و پس از هشت روز باردیگر شروع کنید.
خاصیت های زیتون برای سلامتی بدن
برای برخورداری از خواص زیتون می توانید یکی از فرآورده های آنرا انتخاب کنید. تفاوتی ندارد که زیتون پرورده را بیشتر می پسندید یا زیتون سبز و سیاه را. خوردن زیتون در هر حالتی برای بدن مفید می باشد، بعضی از مهم ترین خاصیت هایی که زیتون دارد عبارتند از:
۱. سلامت قلب
برای سلامتی قلبتان چه کارهایی انجام می دهید؟ آیا میدانید که زیتون می تواند قلبتان را همیشه صحیح و سالم نگه دارد. زیتون فشارخون را تنظیم می کند و سطح کلسترول بد خون را پایین می آورد. با مصرف زیتون نگرانی از بابت اینکه رگ های قلبتان مسدود شود نخواهید داشت. زیتون خطر انسداد رگ ها را می کاهد و از حملات قلبی پیشگیری می کند. با این توصیفات، بهتر است روغن زیتون و زیتون را همیشه مصرف کنید تا عمری طولانی تر و بدنی سالم تر داشته باشید.
۲. جلوگیری از ابتلاء به سرطان
سرطان بیماری سختی است. سرطان به سرعت پیشرفت می کند و تومورهای بدخیم تمام نواحی بدن را می گیرند. به همین خاطر است که طول عمر مبتلایان به سرطان کم است. البته سرعت پیشرفت سرطان در نواحی مختلف بدن متفاوت می باشد و برخی مواقع بیمار می تواند روند درمان را به خوبی طی کرده و سلامتی اش را مجدداً به دست بیاورد. جلوگیری از بیماری راحتتر از درمان آن است. این مورد برای سرطان هم صدق می کند. کسانی که زیتون مصرف می کنند در مقابل سرطان های مختلف مانند سرطان سینه و سرطان روده بیمه هستند. زیتون سرشار از آنتی اکسیدان و اسید اولئیک است. علیرغم این ترکیبات، رشد تومورهای سرطانی در بدن غیر ممکن می شود.
۳. شادابی و جوانی پوست
کمتر کسی پیدا می شود که درباره ی تأثیر زیتون روی پوست و مو نداند. زیتون یک ضد آفتاب طبیعی است. کسانی که زیتون مصرف می کنند، کمتر از سایرین گرفتار آفتاب سوختگی خواهند شد. زیتون برای روشن کردن و جوان سازی پوست هم مفید می باشد. اگر می خواهید همیشه کم سن به نظر برسید و پوستتان صاف و بدون چروک باشد، از فرآورده های زیتون غافل نشوید.
۴. درمان موخوره و رشد مو
موهایتان را کوتاه کرده اید و برای همیشه آرزوی داشتن موهای بلند به دلتان مانده؟ زیتون این رؤیای شما را به حقیقت تبدیل می کند. زیتون حاوی مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی است. با مصرف زیتون می توانید رشد موهایتان را افزایش دهید. اگر می خواهید سریع تر به نتیجه برسید، پیشنهاد می نماییم کاملاً موهایتان را با روغن زیتون بپوشانید و بعد از چند ساعت آنرا بشویید. با چند بار تکرار این کار از رشد موهایتان شگفت زده خواهید شد. روغن زیتون برای درمان موخوره هم مفید می باشد. موخوره نوک موها را دوشاخه می کند. بگونه ای که با نگاه کردن به موهایتان تصور می کنید کسی عمداً آنها را سوزانده است. مصرف زیتون نمی گذارد که موها موخوره بگیرند. برای درمان موخوره و خشکی موها هم می توانید روی روغن زیتون حساب کنید. این روغن موهایتان را نرم، لخت و ابریشمی می کند.
۵. جلوگیری از پوکی استخوان
می خواهید همیشه استوار قدم بردارید، باید مراقب استخوان هایتان و سلامتی آنها باشید. چون که این استخوان ها هستند که بدن را پابرجا نگه می دارند. زیتون سرشار از کلسیم است. بچه ها، خانم های آبستن و افراد مسن می توانند کلسیم مورد نیاز بدنشان را از زیتون بگیرند. اگر می خواهید از شر پوکی و شکستگی استخوان ها در امان باشید، به شما پیشنهاد می نماییم زیتون بخورید.
نکات مهم در مورد خوردن زیتون
مهم ترین چیزی که باید پس از انتخاب زیتون ها بدانید و سپس به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید اثر جانبی است که امکان دارد رخ دهد که این موارد عبارتند از:
آلرژی
در حالی که آلرژی در ارتباط با گرده درخت زیتون، شایع است، اما آلرژی به خود زیتون نادر است. بعد از خوردن زیتون، افراد حساس امکان دارد واکنش های آلرژیک را در دهان یا گلو تجربه کنند.
فلزات سنگین
زیتون امکان دارد حاوی فلزات سنگین و مواد معدنی نظیر بورون، گوگرد، قلع و لیتیوم باشد. مصرف یک مقدار زیاد از فلزات سنگین امکان دارد به سلامتی شما لطمه برساند و ریسک ابتلاء به سرطان را افزایش دهد. با این وجود، مقدار این فلزات در زیتون به صورت کلی زیر حد مجاز قانونی می باشد. بنابراین، این میوه ایمن در نظر گرفته می شود.
آکریلامید
آکریلامید با افزایش ریسک ابتلاء به سرطان در بعضی مطالعات مرتبط می باشد، بااینکه دیگر دانشمندان ارتباط را مورد سوال قرار می دهند. با این وجود، مقامات سفارش می کنند میزان مصرف آکریلامید را تا حد ممکن محدود کنند. بعضی از انواع زیتون - بخصوص - زیتون های رسیده سیاه کالیفرنیا امکان دارد حاوی مقادیر بالایی از آکریلامید به علت پردازش باشند.
اسهال
چربی بالای موجود در زیتون امکان دارد موجب برخی مشکلات گوارشی مانند اسهال شود. زیتون خواص روان کنندگی دارد پس وقتی به مقدار زیاد از آن مصرف کنید، سیستم بدنی ما نمی تواند به صورت کامل آنرا هضم کند در نتیجه، موجب اسهال خفیف تا متوسط می شود.
عوارض جانبی و مضرات زیتون
تاکنون اطلاعات کافی درباره ی ایمن بودن مصرف زیتون و محصولات آن در دوران حاملگی و شیردهی به دست نیامده است ازاین رو سفارش می شود:
- از مصرف بیش از اندازه زیتون در این دوران اجتناب شود.
- از مصرف بیش از اندازه عصاره و جوشانده برگ زیتون خودداری کنید.
- افراد مبتلا به فشار خون بالا امکان دارد با مصرف زیتون، روغن زیتون یا عصاره برگ زیتون گرفتار کاهش فشار خون شدید و سرگیجه شوند.
- مصرف بیش از اندازه زیتون امکان دارد با تحریک معده، اسهال و کاندیدا همراه شود.
- مصرف جوشانده برگ زیتون امکان دارد با داروهای کنترل فشار خون و دیابت تداخل داشته و به خونریزی و کاهش لخته شدن خون منجر شود
- مصرف بیش از اندازه زیتون به علت کالری بالا امکان دارد موجب چاقی و اضافه وزن شود.
کاهش کلسترول خون
زیتون همچون میوه هایی است که به کاهش کلسترول خون کمک می نماید. زیتون و روغن آن دارای اسیدهای چرب غیراشباع و ترکیباتی نظیر ویتامین ای است که شاخصهای چربی همچون کلسترول را می کاهد.

خواص زیتون برای پیشگیری از سرطان ها
زیتون و روغن آن سرشار از آنتی اکسیدان است که موجب مقابله با رادیکال های آزاد و لطمه به بافت ها می شود و خطر مبتلاشدن به سرطان را می کاهد. مطالعات جهانی ثابت کرده است که ۳۰ درصد سرطان ها قابل پیشگیری است و رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در جلوگیری از این بیماری ها ایفا می کند. آزمایش های مختلف در کشورهای حوزه مدیترانه نشان داده است که مصرف بالای زیتون در این کشورها موجب کاهش خطر بروز انواع سرطان ها همچون سرطان روده بزرگ، پستان، پروستات، رحم و تخمدان می شود.
پیشگیری از سرطان پستان
اسید اولئیک موجود در زیتون و روغن آن، موجب مهار عوامل کلیدی در بروز سرطان پستان می شود؛ ویتامین E موجود در روغن زیتون مانند آنتی اکسیدان ها عمل می کند و از بروز سرطان سینه جلوگیری می کند همینطور با عنایت به این که تراکم بالای بافت پستان یکی از عوامل خطرناک مبتلاشدن به سرطان پستان به حساب می آید، در پژوهش انجام شده در اسپانیا مشخص شد که استفاده از روغن زیتون موجب کاهش تراکم بافت پستان می شود.
پیشگیری از سرطان روده
سرطان روده بزرگ چهارمین عامل مرگ بر اثر سرطان ها در سرتاسر جهان است. بررسی های اپیدمیولوژیکی نشان داده است که در کشور یونان به علت مصرف بالای زیتون، میزان بروز سرطان در جامعه ۴۰ درصد کمتر از دیگر کشورهای اروپایی مانند انگلستان است. دانشمندان اثرات ضدسرطانی زیتون را با وجود آنتی اکسیدان ها و ترکیباتی به نام "هیدروکسی تیروزول"، "اسید آراشیدونیک"، اسید اولئیک" و... می دانند.
پیشگیری از سرطان کبد و پانکراس
ماده آنتی اکسیدانی موجود در روغن زیتون موجب کاهش میزان اینترلوکین ۶ می شود که این امر منجر به پیشگیری از تکثیر سلول های سرطانی کبد می شود، همینطور خواص آنتی اکسیدانی زیتون موجب پیشگیری از مبتلاشدن به سرطان پانکراس می شود.
پیشگیری از سرطان پوست
مطالعات نشان داده است که استفاده از روغن زیتون روی پوست به علت خواص آنتی اکسیدانی آن، از مبتلاشدن به سرطان پوست جلوگیری می کند.
زخم معده و سرطان معده
مطالعات ثابت کرده اند که زیتون و روغن آن مانع فعالیت هلیکوباکترپیلوری می شود، این باکتری از عوامل اصلی ایجاد زخم معده و درنتیجه مبتلاشدن به سرطان معده است.
ضدمیکروبی
زیتون به علت دارا بودن ترکیباتی شامل "هیدروکسی تیروزول"، "تیروزول"، "اولئوروپین" و "دی کربوکسی متیل النوئیک اسید" موجب مهار فعالیت باکتری های بیماری زای منتقله از مواد غذایی می شود، بنابراین محققان مصرف روغن زیتون کنار سالادها و غذاها را به همه سفارش می کنند.
ضدویروسی
اولئوروپین موجود در زیتون دارای خاصیت ضدویروسی است که سبب مهار فعالیت ویروس عامل ایدز، ویروس سپتی سمی خون ریزی دهنده و ویروس هرپس سیمپلکس (عامل ایجاد تبخال در لب، بینی و اندامهای تناسلی) می شود. خاصیت ضدباکتریایی این ماده بخصوص روی باکتری "مایکوپلاسما" قابل توجه است. این باکتری سبب بیماری های تنفسی در بخش های فوقانی دستگاه تنفس و در حالت های مزمن سبب بروز روماتیسم و کم خونی می شود.
پوست و مو
آنتی اکسیدان ها مهم ترین ترکیبات موجود در روغن زیتون است که از اکسیداسیون چربی های پوست و در نتیجه خشکی آن جلوگیری می کند، همینطور مصرف زیتون سبب افزایش ضخامت و طول موی سر و رشد ناخن ها می شود که این اثرات زیتون به علت اسیدهای چرب غیراشباع موجود در آن است. ماده "هیدروکسی تیروزول" موجود در زیتون با حفاظت ماده ژنتیکی سلول های پوست، موجب پیشگیری از تخریب پوست دربرابر لطمه ها می شود، همینطور گزارش شده است که مصرف جلدی یا خوراکی زیتون و روغن آن موجب تسریع بهبودی زخم های پوستی می شود. ویتامین E موجود در زیتون موجب پیشگیری از پیری و چروک شدن پوست نیز می شود و از پوست بدن و صورت در مقابل التهاب و لطمه های اکسیداتیو محافظت می کند، بنابراین است که از روغن زیتون به صورت تجاری در ساخت موم، ژل، کرم پوست، نرم کننده های موی سر و لوسیون های بدن استفاده می شود. همینطور میتوان برای از بین بردن جوش و آکنه های پوستی به مدت دو بار در روز تا ۳۰ روز از روغن زیتون استفاده نمود.
پوکی استخوان
مطالعات مختلف روی موش های آزمایشگاهی نشان داده است که ترکیبات موجود در زیتون با مهار فعالیت سلول های استخوان خوار و پیشگیری از لطمه های اکسیداتیو، نه تنها از پوکی استخوان جلوگیری می کند، بلکه سبب تراکم استخوان نیز می شود. اسیدهای فنولیک زیتون با داشتن خواص ضدالتهابی و تحریک کننده سیستم ایمنی، در ترمیم استخوان در حین شکستگی بسیار مؤثر است. ثابت شده است که علاوه بر مواد غذایی غنی از کلسیم، مواد غذایی غنی از ترکیبات فنلی مانند زیتون نیز از بروز پوکی استخوان جلوگیری می کند.
پیشگیری از روماتیسم و نقرس
یکی دیگر از بیماری های مهم در انسان روماتیسم است که یک درصد از مردم جهان به آن مبتلا هستند. احتمال مبتلاشدن به این بیماری با افزایش سن بالا می رود، به صورتی که بیشتر در محدوده سنی ۴۰، ۷۰ سال رخ می دهد. علایم این بیماری با درد و تورم در ناحیه مفاصل همراه می باشد. علت این بیماری ناشناخته است اما نوع تغذیه و وضعیت سیستم ایمنی فرد در مبتلاشدن به این بیماری بسیار مهم می باشد، در مطالعات مختلف انجام شده در کشورهای اروپایی نشان داده است که مصرف روزانه زیتون و روغن آن منجر به کاهش خطر مبتلاشدن به روماتیسم می شود همینطور مصرف زیتون به علت دارا بودن خواص ضدالتهابی موجب درمان نقرس می شود.
دستگاه گوارش
ترکیبات موجود در زیتون مانع ایجاد التهاب در دستگاه گوارش می شوند. این ترکیبات با کاهش آزادشدن واسطه های التهابی همانند "سیتوکینها"، سبب کاهش میزان التهابات دستگاه گوارش می شود. ثابت شده است که ترکیبات فنُلیک موجود در روغن زیتون مانند هیدروکسی تیروزول و هیدروکسی تیروزیل استات، می تواند سبب کاهش و بهبودی التهاب زخم روده بزرگ شود. همینطور محققین گزارش کرده اند که استفاده از رژیم غذایی حاوی روغن زیتون دارای خاصیت ضدسرطانی است و در موش آزمایشگاهی می تواند سبب کاهش تعداد و حجم پولیپ های روده ای شود. گزارش های مشابهی نیز در مورد اثر روغن زیتون در جلوگیری از بروز سرطان روده بزرگ در موش صحرایی و موش آزمایشگاهی وجود دارد. مطالعات اپیدمیولوژیکی که روی مصرف زیتون در کشورهای عضو اتحادیه اروپا انجام شده، نشان داده است آثار ضدالتهابی زیتون خیلی بیشتر از داروهای ضدالتهابی است. این مطالعات نشان داده است که مصرف روغن زیتون به همراه روغن ماهی خطر مبتلاشدن به بیماری های التهابی را در دستگاه گوارش انسان بشدت می کاهد.
کلیه
جیوه یکی از عواملی است که بشدت سبب لطمه و سمّیت کلیوی در انسان ها و حیوانات می شود، در یک مطالعه گزارش شده است که استفاده از روغن زیتون در موش های صحرایی که با استفاده از کلرید جیوه گرفتار لطمه کلیوی شده بودند، به صورت قابل توجهی مانع از بروز آثار مخرب جیوه و لطمه به کلیه می شود، همینطور اسید اولئانولیک موجود در زیتون می تواند لطمه اکسیداتیو در کلیه و همینطور تغییرات ناشی از لطمه کلیوی را کم کند و سلامت کلیه ها را تضمین کند.
ضددرد
زیتون به علت دارا بودن برخی ترکیبات همچون هیدروکسی تیروزول، موجب کاهش احساس درد می شود؛ این ماده با کاهش تحریک گیرنده های درد، نقش ضددرد خودرا ایفا می کند.
دیابت
پژوهش های انجام شده از آن حکایت می کند که نوع روغن مصرفی در مقایسه با میزان روغن مصرفی، نقش بیشتری در ایجاد خطر مبتلاشدن به دیابت ایفا می کند. مطالعات نشان داده است که جایگزین کردن اسیدهای چرب کوتاه زنجیر با اسیدهای چرب غیراشباع، می تواند تأثیر مفیدی در جلوگیری از مبتلاشدن به دیابت نوع دو داشته باشد، اثرهای سلامت بخش روغن زیتون در ارتباط با اسیدهای چرب اشباع بخصوص اسید اولئیک است اما این روغن دارای ترکیبات فعال و مفید دیگری مثل اسکوالن، توکوفرول ها و پلی فنل ها نیز است که با سازوکارهای مختلفی بر حساسیت نسبت به انسولین و بروز بیماری دیابت نوع دو تأثیر دارد. در پژوهش انجام شده درباره ی زنان مبتلا به دیابت نوع دو، بعد از ۲۲ سال پیگیری مشخص شد که استفاده روزانه از روغن زیتون، سبب کاهش بروز دیابت نوع دو در این افراد شده است؛ همینطور محققان با مطالعه روی بیماران دارای اضافه وزن و مبتلا به دیابت گزارش کردند که استفاده از روغن زیتون در رژیم غذایی روزانه به مدت ۴ هفته، توانست سطح قند خون ناشتا و نیز شاخص توده بدنی و وزن این افراد را به صورت مدلول داری کم کند.
کاهش وزن
هر عدد زیتون حدود ۷ کیلوکالری انرژی دارد و جزو غذاهای کم کربوهیدرات طبقه بندی می شود. مصرف زیتون قبل از وعده غذایی موجب احساس سیری می شود و به کاهش وزن کمک می نماید.
پیشگیری از آلزایمر
بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است. این بیماری در بزرگسالان بالای ۶۰ سال شایع تر است و ژنتیک نیز امکان دارد نقش داشته باشد. مطالعه ای در سال ۲۰۰۶ نشان داده است که پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای حاوی زیتون و روغن آن، می تواند خطر مبتلاشدن به بیماری آلزایمر را کم کند و به کاهش پیشرفت بیماری آلزایمر کمک نماید.
خواص زیتون برای بارداری
مصرف زیتون در دوران حاملگی منعی ندارد؛ البته باید توجه داشت که به علت خطر افزایش فشار خون باید از مصرف زیتون های شور و پرنمک در این دوران پرهیز کرد. زیتون سرشار از ویتامین ای است و جنین برای رشد به ویتامین E نیز نیاز دارد. همینطور مطالعات نشان داده است که رشد بعد از تولد نوزادان مادرانی که در دوران حاملگی روغن زیتون مصرف کرده اند از نظر قد، وزن و عملکرد حرکتی بهتر است. مصرف روغن زیتون در زنان آبستن دارای فشار خون بالا موجب کاهش فشار خون آنها می شود. خوردن زیتون در دوران حاملگی به علت خواص آنتی اکسیدانی آن به حفاظت از کودکان در مقابل برخی آلرژی ها و آسم کمک می نماید.
تفاوت خواص زیتون و روغن زیتون چیست؟
روغن زیتون بیشتر خواص زیتون را دارد و ازاین رو استفاده از آن در رژیم غذایی روزانه اثرات ذکرشده را دارد؛ تفاوت زیتون و روغن زیتون خوراکی، در فراوانی مواد مغذی موجود در میوه و روغن آن است. بیشتر بخوانید: این عضو مهم بدن تان را دریابید / منوی عالی غذایی برای سلامت کلیه ها فواید بی شمار این مغز خوشمزه/ گردو را چطور باید مصرف کرد؟

۲۳۳۲۳۶


منبع:

1401/08/29
14:39:16
5.0 / 5
119
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
کونفه