ردپای کنسروهای خانگی در مسمومیت غذایی!
کونفه: مسمومیت ناشی از سم «بوتولیسم»، یکی از شایع ترین مسمومیت های غذایی به حساب می آید که حتی می تواند منجر به مرگ شود. بنابراین، بهتر است در استفاده از کنسروها، نکات بهداشتی را رعایت نماییم.
بوتولیسم نوعی مسمومیت غذایی خیلی خطرناکست که در اثر سم ساخته شده توسط باکتری Clostridium botulinum ایجاد می شود. این باکتری می تواند در محیط های بی هوازی مانند کنسروهای بسته بندی شده خانگی رشد کند و به سرعت سموم کُشنده ای تولید نماید که برای سلامت انسان خطرناکست.
نسرین خارقانی مقدم معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، با اشاره به افزایش تولید خانگی فرآورده های غذایی در پاییز و زمستان، اظهار داشت: عدم رعایت اصول بهداشتی و استانداردهای لازم در تهیه کنسروهای خانگی، زمینه ساز رشد باکتری و تولید سم بوتولینوم است و مصرف این محصولات می تواند سبب مسمومیت های شدید و تهدید کننده حیات شود.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۲۷ مورد مشکوک به ابتلای بوتولیسم در کشور شناسایی شده است؛ آماری که با شروع فصل تهیه کنسروهای خانگی، ضرورت توجه جدی به اصول ایمنی غذایی را دوچندان می کند.
خارقانی مقدم با اشاره به اینکه بوتولیسم یکی از خطرناک ترین انواع مسمومیت غذایی است، اضافه کرد: این بیماری در اثر سم تولیدشده توسط باکتری Clostridium botulinum ایجاد می شود؛ باکتری که در محیط های بی هوازی مانند کنسروهای بسته رشد کرده و سم خیلی قوی و کُشنده ای تولید می کند.
طی پنج سال گذشته، استان گیلان با ۹۰ مورد ابتلاء بیشترین آمار بوتولیسم را داشته است. این موارد عمدتا ناشی از مصرف فرآورده های خانگی نظیر «اشبل شور»، «کشک»، «پنیر تازه» و «فرآورده های دریایی» بوده است. در مقابل، استان آذربایجان غربی با تنها چهار مورد، کمترین آمار ابتلاء را ثبت کرده است.
خارقانی مقدم اضافه کرد: دوبینی، افتادگی پلک، ضعف عضلانی، اشکال در بلع و مشکلات تنفسی از علائم ابتلاء به بوتولیسم هستند و مراجعه فوری به مراکز درمانی در صورت مشاهده این علایم، ضروریست.
کنسروها و شیشه های بسته بندی شده باید بطور کامل و با دمای کافی حرارت داده شوند تا باکتری ها و سموم احتمالی از بین بروند. همین طور در صورت مشاهده تغییراتی نظیر بادکردگی، نشتی یا بوی نامطبوع در کنسروها، از مصرف آنها خودداری کنید.
بنا بر سفارش کارشناسان تغذیه، برای ممانعت از مسمومیت بوتولیسم، ضروری است مواد غذایی در دمای مناسب و با اصول بهداشتی نگهداری شوند و تا حد امکان از مصرف مواد غذایی مشکوک اجتناب شود.
در همین حال، سلامت کنسروهای کارخانه ای نیز باید مورد توجه خریداران این قبیل مواد غذایی قرار بگیرد؛ بطوریکه مهم ترین علامت ظاهری در مورد فساد کنسروها تورم قوطی آنها است، ازاین رو توجه به صورت ظاهری قوطی باید در اولویت باشد.
تورم کنسرو در مورد کنسروهایی که بالاتر از یک سال از تاریخ تولید آنها گذشته باشد در ارتباط با تولید گاز هیدروژن و درنتیجه واکنش بین ماده غذایی و فلز قوطی (خوردگی قوطی) و یا تولید گاز کربن دی اکسید درنتیجه رشد میکروب ها در داخل قوطی ها است. از همین رو، ضروری است پیش از مصرف برای از بین بردن سم خطرناک بوتولیسم احتمالی موجود در تمامی مواد غذایی کنسرو شده شامل لوبیا، ذرت و…، باید قوطی های کنسرو، حداقل ۲۰ دقیقه در آب جوشانده شود.
از آنجاییکه نمی توان انتظار داشت مصرف کنندگان تفاوت بین انواع تورم بوجود آمده در کنسروها را تشخیص دهند، برای اطمینان از سلامت محصول، از مصرف کنسروهای مشکوک به آلودگی، فرورفتگی، برآمدگی و یا هرگونه تغییر شکل ظاهری خودداری کنید.
منبع: kunefe.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب