کاهش سن مبتلا شدن به پوکی استخوان در کشور

کاهش سن مبتلا شدن به پوکی استخوان در کشور

به گزارش کونفه، ایرنا نوشت: گزارش های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان داده است زنان بالای ۵۰ سال و مردان بالای ۷۰ سال کشور در معرض خطر بالای پوکی استخوان هستند و این زنگ خطری برای آگاهی و پیشگیری از گسترش بیشتر این بیماری است؛ بیماری که به مرور استخوان ها را پوک می کند.


پوکی استخوان سبب ضعف و شکنندگی استخوان ها می شود، آنقدر شکننده است که افتادن یا حتی فشارهای خفیف مانند خم شدن یا سرفه می تواند سبب شکستگی شود. شکستگی های در ارتباط با پوکی استخوان بیشتر در مفصل ران، مچ یا ستون فقرات رخ می دهد.

پوکی استخوان زنان و مردان از همه نژادها را تحت تاثیر قرار می دهد. اما زنان سفید پوست و آسیایی، بخصوص زنان مسن یائسه بیشترین خطر را دارند. داروها، رژیم غذایی سالم و ورزش با تحمل وزن می توانند به پیشگیری از شکستن استخوان یا تقویت استخوانهای ضعیف کمک کنند.

کمبود کلسیم می تواند هر یک از کارکردهای بدن را تحت تأثیر قرار داده و به شکل های مختلفی در بدن بروز کند. کلسیم فراوان ترین ماده معدنی در بدن بوده و عوارض ناشی از کمبود کلسیم به مرور زمان به طرز قابل ملاحظه ای می تواند سبک زندگی افراد را تغییر دهد، بنا بر این پیشگیری و درمان کمبود کلسیم بسیار حایز اهمیت است. بر مبنای آخرین مطالعات کشوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ۳۲ درصد زنان یائسه ایرانی گرفتار پوکی استخوان هستند و بالای نیمی از آنها در ایران در معرض پوکی استخوان هستند که این زنگ خطری برای آگاهی و پیشگیری از گسترش بیشتر این بیماری است. هم اکنون شاهد کاهش تراکم استخوان در سنین زیر ۳۰ سال در کشور هستیم که این دسته از افراد با کوچک ترین ضربه، خود به خود گرفتار شکستگی می شوند که بار مالی زیادی را به خانواده و جامعه تحمیل می کند. مطالعات انجام شده هم در تهران نشان داده است حدود ۷۵ درصد از افراد مونث ۱۰ تا ۲۹ ساله گرفتار کمبود ویتامین D هستند، یافته ها نشان داده است شیوع بالای کمبود ویتامین D در تمام جمعیت مورد مطالعه و بخصوص زنان در سنین باروری است. با عنایت به اهمیت دریافت کافی ویتامین D در سنین باروری در زنان و هم با توجه به مسن شدن ساختار جمعیتی جامعه و اهمیت مسئله پوکی استخوان در سلامت افراد مسن، یافته های این پژوهش توجه سریع مجامع علمی، بهداشتی، پزشکان و عموم مردم را ضروری می سازد. زهرا عبداللهی مدیرکل سابق دفتر بهبود تغذیه و جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این حوزه به خبرنگار حوزه سلامت ایرنا اظهار داشت: عنصر کلسیم فراوان ترین ماده معدنی موجود در بدن بوده، وجود این ماده برای ساخت استخوان ها و عملکرد مطلوب سیستم عصبی ضروری می باشد. وی افزود: بیشترین میزان جذب کلسیم انسان به منظور تقویت استخوان تا سن ۲۰ تا ۲۵ سال ادامه دارد که آن زمان اوج تشکیل توده استخوانی است، پس از آن سن، کلسیم به پیشگیری از اتلاف تدریجی ظرفیت استخوان کمک می نماید که این یک بخش طبیعی از پردازش افزایش طول عمر است.
عبداللهی خاطرنشان کرد: همینطور ویتامین D به جذب و نگهداری کلسیم در استخوان کمک می نماید، افرادی که تا پیش از سن ۲۰ تا ۲۵ سال کلسیم ناکافی دریافت می کنند در زندگی شان خطر زیادی را در گسترش بیماری شکستن استخوان دارند چون عمده کلسیم در استخوان ها ذخیره می شود و اگر کلسیم ناکافی باشد توده استخوانی کاهش پیدا می کند در نتیجه خطر شکستگی استخوان بالا می رود. وی ادامه داد: با عنایت به نتایج ناشی از عدم مصرف کافی شیر و لبنیات همچون پوکی استخوان، سوء تغذیه، کندی رشد، کاهش بهره هوشی، بیماری های لثه و دندان و کوتاهی قد و ناراحتی های پوستی و غیره لزوم تبیین ارزش غذایی شیر و ترویج فرهنگ مصرف آن تا رسیدن به استانداردی مطلوب متوسط سرانه جهانی ۱۶۵ کیلوگرم در سال حائز اهمیت می باشد. این متخصص تغذیه عنوان کرد: سطح پایین کلسیم می تواند منجر به خستگی مفرط شده و سبب شود فرد همیشه احساس تنبلی داشته باشد، بعلاوه خستگی ناشی از کمبود کلسیم می تواند با احساس سبکی سر، سرگیجه و مه مغزی همراه باشد و می تواند منجر به عدم تمرکز، فراموشی و گیجی شود. وی خاطرنشان کرد: کمبود کلسیم نه تنها بر روی استقامت استخوان های بدن اثرگذار است، بلکه باعث گرفتگی ماهیچه ها، دست ها و پاها می شود، تحقیقات نشان داده که در کشورهایی که مردم به اندازه کافی لبنیات مصرف می کنند، میزان مبتلا شدن به فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی کم می شود. کمبود کلیسم در کودکان سبب نرمی و ضعف استخوانها می شود عبداللهی افزود: کمبود کلیسم منجر به راشیتیسم در کودکان شده و سبب نرمی و ضعف استخوان ها می شود و باید مصرف مواد غذایی حاوی کلیسم در برنامه غذایی گنجانده شود. به نقل از ایشان، روزانه مصرف یک پیاله ماست یا یک لیوان شیر می تواند ۴/۱ نیاز روزانه به کلسیم را تأمین کند و نان، انجیر، ماهی و تخم مرغ هم برای سلامت استخوان ها مفید می باشد. عبداللهی افزود: مصرف مکمل های کلسیم که روی هم از سطح بالایی مصرف مجاز ۲/۵ گرم کلسیم در روز نباید بیشتر باشد، مصرف مقدار بسیار زیادی کلسیم، یعنی بیشتر از ۵ گرم در روز یا ۳ گرم در روز برای افرادی که گرفتار ناراحتی کلیوی هستند، امکان دارد به بروز عوارض جانبی مختلف و مضری منجر شود. بیشتر بخوانید: پوکی استخوان زودتر از ۵۰ سالگی سراغ تان می‎ آید دلایل پوکی استخوان چیست؟ 47231

1401/06/06
08:22:58
5.0 / 5
211
تگهای خبر: آموزش , استخوان , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
کونفه