راهكار بازگشت بوها و طعم های خوش به دنیای كرونایی ها
به گزارش کونفه ایسنا نوشت: دوران مبتلا شدن به کرونا با تمام علایم و عوارض وحشتناکش در حوزه های تنفسی، گوارشی و... که بگذرد، تازه علائمی بروز می کند که نشان داده است این بیماری نمی خواهد به همین سادگی ها دست از سر میزبانانش بردارد.
مواردی همچون ریزش مو و اختلالات بویایی و چشایی که خیلی از مبتلایان به کرونا حتی بعد از بهبود کامل از این بیماری، از آنها رنج می برند. عوارضی که در بعضی موارد سبب کلافه شدن فرد و حتی افسرده شدن او می شود. دکتر مریم دلشادطهرانی که بر روی اختلالات بویایی ناشی از کرونا تحقیق کرده، در گفتگو با ایسنا، در اینباره اظهار نمود: از بین رفتن بویایی و چشایی از علایم ابتلای انسان به بیماری کرونا ویروس محسوب شده و علت آن هم حمله ویروس به اعصاب بویایی بوده و در اغلب موارد برگشت پذیر است. وی افزود: اگر فردی مبتلا به اختلال بویایی شود و هیچ علامت دیگری از کرونا نداشته باشد، باید ۱۰ روز در قرنطینه بماند؛ اما لازم نیست تا زمان برگشت بویایی به قرنطینه ادامه دهد، چون در بعضی موارد برگشت بویایی تا چندین ماه طول می کشد، اما این فرد دیگر ناقل نیست. او بیان نمود: علاوه بر از دست دادن حس بویایی و چشایی موارد دیگری که در کرونا دیده می شود فانتوسمی و پاروسومی است که در برخی از افراد ۸ الی ۱۰ هفته پس از بهبود آنها از کرونا بروز کرده و از عوارض پساکرونا به حساب می آید ولی در عین حال ابتلای مجدد محسوب نشده ولی بسیار شایع است. دکتر دلشادطهرانی در توضیح فانتوسمی اظهار داشت: فانتوسمی یا توهم بویایی زمانی است که فرد بوهایی را استشمام می کند که افراد دیگر آنرا متوجه نمی شوند و اصلا وجود خارجی ندارند. مثل بوی سیگار در جایی که کسی سیگار نمی کشد یا بوی مداوم گندیدگی، خاک سوختگی، بوی سیر و گاز آمونیاک که این بوها و طعم ها واقعی نبوده ولی بسیار آزاردهنده هستند. وی در توضیح پاروسومی یا بویایی پریشی هم اظهار داشت: در پارسومی افراد، بوها و مزه ها را به اشتباه متوجه می شوند، مثلا برخی از غذاهای خوشمزه از نظرشان مزه لجن می دهد که این مساله در افراد مختلف متفاوت می باشد. بعنوان مثال گوشت، مرغ، تخم مرغ، پنیر، خیار، موز، پیاز و قهوه برای آنها طعم تعفن و بوی گند و عرق می دهد و بسیار آزاردهنده است. دلشادطهرانی افزود: به دنبال فانتوسمی و پاروسومی، مبتلایان گرفتار اضطراب و افسردگی و پرخاشگری می شوند و چون اطرافیان آنها را درک نمی کنند، تحمل این شرایط برایشان بسیار دشوار است. بسیاری از این افراد چون نمی توانند خیلی از غذاها را بخورند گرفتار سوء تغذیه و کاهش وزن می شوند. معمولا برای این افراد تحمل غذاهای سرد راحتتر از غذاهای گرم است. وی ضمن اشاره به اینکه در اغلب موارد عصب بویایی خودش را ترمیم می کند و این اختلالات برگشت پذیر هستند، خاطرنشان کرد: در بعضی افراد چند روز و در بعضی چند هفته و در بعضی دیگر چندین ماه امکان دارد طول بکشد تا مشکل برطرف شود. این پزشک که در حوزه اختلالات بویایی و چشایی ناشی از مبتلا شدن به کروناویروس تحقیق کرده به راه های درمانی این عارضه اشاره نمود و بهترین راه را فیزیوتراپی بویایی دانست و اضافه کرد: در این روش باید چند رایحه به صورت روزانه توسط فرد بو شوند. روزی دو بار و هر بار به مدت ۲۰ الی ۳۰ ثانیه و بین بو کردن هر کدام از این رایحه ها ۲۰ ثانیه فاصله بدهیم. وی، چهار رایحه شایع و مناسب برای این فیزیوتراپی را رایحه لیمو، اکالیپتوس، گل محمدی، گل رز یا گلاب و میخک بیان کرد و اضافه کرد: افراد می توانند اسانس این رایحه را تهیه کرده و هر روز بو کنند. این کار باید روزانه انجام شده و استمرار داشته باشد. بو کردن عطر، ادکلن و دارچین هم موثر است. او به راه های درمانی دیگری هم اشاره نمود و اظهار داشت: شستشوی بینی با وسایل مخصوص همچون راهکارهای درمانی حس بویایی است که باید به صورت روزانه صورت گیرد. استفاده از دهان شویه و هم استعمال پماد ویتامین A در کنار بینی هم بسیار موثر است. در مقالات اخیر ذکر شده است که مصرف روزانه زینک و امگا ۳ و هم B کمپلکس هم می تواند اثرگذار باشد. دلشادطهرانی در ادامه، استفاده از اسپری های بینی حاوی کورتون مثل نازونکس یا فلوتیکازون را هم سفارش کرد و اظهار داشت: استفاده از اسپری اکسی متازولین هم موثر است، اما باید دقت داشت که مصرف این اسپری ها حتما تحت نظر پزشک صورت گیرد. در بعضی موارد مصرف کورتون خوراکی یا تزریقی هم موثر بوده است. وی رعایت بهداشت دهان و دندان را اکیدا سفارش کرد و اضافه کرد: خمیردندان های دارچینی در بعضی موارد موثر بوده است و افراد می توانند با مسواک نرم و خمیردندان دارچینی روی زبانشان را مسواک کنند. آب نبات های سرد بدون قند با طعم لیمو، نعنا و اکالیپتوس هم اثرگذار است و مصرف سیگار و قلیان و مواد مخدر می تواند این علایم را تشدید کند و در آخر مهم ترین کار این است که فرد امیدوار به بهبود و برگشت پذیری حس بویایی و چشایی باشد و این کارها را هر روز و به صورت مستمر انجام دهد. ۲۳۵۲۳۵
منبع: كونفه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب