پرندگان مهاجر قربانی بی تدبیری سازمان های متولی؟

پرندگان مهاجر قربانی بی تدبیری سازمان های متولی؟

كونفه: تالاب میانكاله زمستان سال قبل نقطه اختتام سفر بیش از 43 هزار پرنده مهاجری شد كه برای زمستان گذرانی به این منطقه مهاجرت كرده بودند. این اتفاق منجربه طرح فرضیه های متفاوتی درباره علت تلفات بی سابقه این پرندگان شد و در نهایت سازمان دامپزشكی بوتولیسم را علت این حادثه اعلام نمود. باتوجه به كوچ پرندگان مهاجر به میانكاله برای زمستان گذرانی امسال نگرانی هایی درباره احتمال تكرار اتفاق مشابه وجود دارد. در این بین برخی كارشناسان ضمن تشكیك درباره علت مرگ و میر پرندگان مهاجر در سال قبل معتقدند كه سازمان محیط زیست باید در مازندران بیش از پیش قوانین مربوط به ممنوعیت فروش گوشت پرندگان وحشی را اجرا نماید.



به گزارش کونفه به نقل از ایسنا، سوم بهمن ماه سال قبل بود که تلفات پرندگان مهاجر در میانکاله برای اولین بار رسانه ای شد و سازمان دامپزشکی بعد از گذشت پنج روز از رسانه ای شدن خبر مرگ پرندگان مهاجر میانکاله در تاریخ ۸ بهمن ماه اعلام نمود که «سم بوتولیسم» علت تلف شدن پرندگان مهاجر در میانکاله است. بیماری بوتولیسم بر اثر سم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود. با این وجود بعضی متخصصان و فعالان محیط زیست معتقد بودند که آلودگی آب، تضاد منافع و برخی عواملی که هنوز بررسی نشده اند، علت مرگ و میر بی سابقه پرندگان در این منطقه بوده است.

همزمان با افزایش تعداد تلفات پرندگان به ۱۰ هزار قطعه در میانکاله، کارشناسان و سازمان های مردم نهاد در مازندران اعلام نمودند که ورود پساب صنعتی و شیرابه زباله ها به میانکاله سبب آلوده شدن آب منطقه شده است و این مورد می تواند عامل مرگ پرندگان باشد. ایمان معماریان -دامپزشک حیات وحش- در این زمینه گفته بود که تصاویر انتشار یافته از لاشه پرندگان نشان دهنده علایم عصبی در آنها است که می تواند فرضیه مسمومیت با فلزات سنگین را قوت بخشد. همین طور غذارسانی به صورت دستی برای پرندگان مهاجر بسیار خطرناکست و می تواند سبب ایجاد مسمومیت های غذایی در آنها شود.

برخی کارشناسان تلف شدن هزاران پرنده مهاجر در تالاب میانکاله را عمدی دانستند و مدعی شدند که شاید برخی صیادان، زمین داران یا شکارچیان و... سم را در آب ریخته و این حیوانات را کشته اند. معماریان نیز به ایسنا گفته بود که بعید است باکتری سم بوتولیسم بتواند به شکل گسترده در آبگیرها رشد کند.

با وجود حدس و گمان هایی که درباره مرگ پرندگان در میانکاله مطرح بود، شهاب الدین منتظمی - مدیر دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست – اعلام نمود که باید بپذیریم که اگر سموم کشاورزی، صنعتی و... بطور مستقیم به آب وارد شده بود، سایر آبزیان همچون ماهیان نیز باید تلف می شدند درحالی که جمعیت زیاد تلف شدگان در میانکاله پرندگان کنار آبزی هستند همین طور عیسی کلانتری - رئیس سازمان حفاظت محیط زیست - معتقد بود که وارد نشدن آب بالادست به تالاب میانکاله علت تلف شدن پرندگان است.

هر چند منتظمی گفته بود که شائبه های مرگ پرندگان در میانکاله بعد از مدیریت بحران در منطقه بررسی می شود اما بعد از گذشت مدتی اعلام نمود که «ما باید به آزمایش ها و اقدامات سازمان دامپزشکی در زمینه بررسی علت مرگ پرندگان احترام بگذاریم. این سازمان معتبرترین مرجع کشور درباب تشخیص بیماریهای حیات وحش است. تشخیص علت مرگ و جمع آوری لاشه ها برای ما در اولویت قرار داشت که این کار بموقع انجام شد».

یک کارشناس پرندگان با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست بطور رسمی سازمان دامپزشکی را مسئول پیگیری و اعلام نظر درباره علت تلفات ۴۳ هزار پرنده مهاجر اعلام کرد، می گوید: سازمان دامپزشکی علت تلفات پرندگان مهاجر را سم بوتولیسم اعلام نمود و به هیچ متخصص یا کارشناس دیگری اجازه اظهار نظر در این زمینه داده نشد بدین سبب از نظر سازمان حفاظت محیط زیست علت تلفات مشخص و این پرونده این مساله جمع شده است.

علیرضا هاشمی در گفت و گو با ایسنا، ادامه می دهد: بعید بنظر می رسد مبهم یا غیرمبهم بودن علت مرگ پرندگان مهاجر تفاوتی برای سازمان متولی داشته باشد چونکه در همان استان مازندران که ۴۳ هزار پرنده مهاجر تلف شدند، سالانه ۵۰۰ هزار تا یک میلیون پرنده مهاجر به صورت غیر قانونی در منطقه فریدون کنار و نقاطی دیگر در استان مازندران صید می شوند اما سازمان حفاظت محیط زیست برای جلوگیری از آن نیز اقدام تاثیرگذاری نمی نماید. در این شرایط اگر علت اصلی تلفات پرندگان هم برای این سازمان مشخص باشد نیز نمی دانم چقدر می توان امیدار بود که اقدامی در امتداد پیش گیری از آن انجام دهد.

مدیر عامل انجمن پرنده شناسی و پرنده نگری طرلان درباره ضرورت شناسایی علت تلفات پرندگان مهاجر در سال قبل و لزوم پیش گیری از بروز اتفاقات مشابهی امسال و سالهای آتی تصریح می کند: پناهگاه حیات وحش و ذخیرگاه زیست کره میانکاله به لحاظ بین المللی از اهمیت بالایی برخوردارست بدین سبب باید بررسی هایی دقیقی درباره علت تلفات ۴۳ هزار پرنده مهاجر در این تالاب انجام و اقدامات پیشگیرانه ای برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی انجام دهد.

وی در ادامه تاکید می کند: اقدامات پیشگیرانه به شرطی می تواند موثر باشد که مسئولان علت آن تلفات را واقع گرایانه ببینند و برای رفع علت اقدام نمایند و این انتظار از سازمان حفاظت محیط زیست می رود که این رویکرد را داشته باشد.

به گفته هاشمی، بنظر می رسد که قوانین زیست محیطی که در سایر استان های کشور حاکم است در استان مازندران حاکم باشد و علت بوجود آمدن چنین شرایطی سوالی است که سازمان حفاظت محیط زیست باید پاسخ دهد.

اکبر نعمتی – کارشناس مدیریت حیات وحش- نیز با اشاره به اینکه هنوز علت اصلی تلفات سال قبل پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله مبهم است، اظهار می کند: که یکی از فرضیاتی که سال قبل نسبت به سایر علت ها از پشتوانه قوی تری برخوردار بود تلف شدن پرندگان مهاجر بر اثر سمی بود که احتمال می رفت شکارچیان در آب ریخته باشند.

وی ادامه می دهد: هنوز بطور قطع نمی توان اظهار داشت که علت اصلی تلفات پرندگان مهاجر اقدام شکارچیان برای مسموم کردن آنها بوده است اما این احتمال وجود دارد چونکه چنین اتفاقی یکبار در دهه ۷۰ رخ داده بود.

این کارشناس مدیریت حیات وحش با اشاره به ضرورت تغییر ذهنیت جوامع محلی نسبت به روش های کسب وکار تصریح می کند: سازمان های متولی باید اقداماتی در امتداد سوق دادن کسب و کارهای استان های شمالی کشور به سمت گردشگری انجام دهند تا دیدگاه درآمدزایی بوسیله شکار اصلاح گردد. بعنوان مثال پرنده نگری یکی از حوزه های پررونق گردشگری در جهان است و جوامع محلی به آسانی می توانند از این طریق درآمدزایی کنند، هم در بخش آموزش و هم در بخش گردشگری پول وارد منطقه می شود البته حالا باتوجه به شیوع ویروس کرونا شرایط برای انواع گردشگری در دنیا دشوار شده است.

نعمتی اضافه می کند: سازمان حفاظت محیط زیست قانونی در خصوص ممنوعیت فروش گوشت پرندگان وحشی توسط رستوران ها وضع کرد اما باید دید که این قانون چه میزان می تواند بر کاهش شکار و فروش پرندگان مهاجر موثر باشد.

به گزارش کونفه به نقل از ایسنا، هر ساله در فصل زمستان پرندگان زیادی همچون فلامینگو، چنگر، اردک و غاز از مناطق سردسیر نیمکره شمالی به عرض های پایین تر حرکت می کنند و تعداد زیادی از آنها در میانکاله فرود می آیند تا بعد از مدتی باردیگر سفر خودرا ادامه دهند، اما سال قبل میانکاله نقطه اختتام سفر بیش از ۱۳ هزار پرنده مهاجر شد.

با اینکه سازمان حفاظت محیط زیست خبر از فروکش کردن مرگ و میر پرندگان در میانکاله داد و امیدوار بود که این اتفاق در آینده مجدد تکرار نشود اما هنوز ابهامات و پرسش هایی درباره علت تلفات پرندگان در این منطقه مطرح است و باید از طرف دستگاه های ذیربط به آنها پاسخ داده شود. همین طور شکار غیرقانونی پرندگان مهاجر نیز موضوع دیگری است که نیاز به توجه بیشتر و شفاف سازی از طرف سازمانی که متولی حفاظت از حیات وحش است، دارد.





منبع:

1399/08/18
13:32:53
5.0 / 5
1200
تگهای خبر: آب , آموزش , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
کونفه