برنامه منسجم حفاظتی نداریم
محیط زیست گلستان اسیر شكار و آتش
به گزارش كونفه مسئولان می گویند صید و شكار غیرمجاز و حریق دو تهدید جدی محیط زیست گلستان است اما كارشناسان معتقدند نگاه تفننی به محیط زیست و نداشتن برنامه منسجم آموزشی و حفاظتی چالش اصلی این حوزه است.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: صید و شکار غیرمجاز، آلودگی آب و خاک، احتمال حریق و آتش سوزی در مناطق حفاظت شده، جنگل تراشی، زباله و پسماندهای پزشکی و صنعتی تنها بخشی از چالش هایی است که محیط زیست گلستان این روزها با آن دسته و پنجه نرم می کند.
پنج ژوئن مصادف با ۱۶ خرداد، روز جهانی محیط زیست است و در ایران ۱۷ تا ۲۳ خرداد بعنوان هفته محیط زیست نامگذاری شده است تا شاید بعضی از خواب غفلت بیدار شوند و با خود بیندیشند که چگونه ذره ذره، جان محیط زیست را می گیرند و شیره جان آنرا می مکند.
این مبحث بهانه ای شد تا وضعیت محیط زیست گلستان را از نگاه مسؤلان و کارشناسان این حوزه مورد واکاوی قرار دهیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: در دو سال گذشته شاهد افزایش نزولات جوی در استان بودیم و این مورد به بهبود وضعیت زیستگاه ها، پوشش گیاهی و تأمین منابع آبی استان کمک کرده است.
محمدرضا کنعانی اضافه کرد: هرچند این افزایش نزولات جوی بهبود وضعیت زیست مندان و افزایش گونه ها را در استان به همراه داشته اما افزایش پوشش گیاهی، گلستان را مستعد آتش سوزی کرده و دغدغه حریق در عرصه های طبیعی و مناطق تحت مدیریت را داریم.
چالش صید و قاچاق پرندگان شکاری
وی با اشاره به اینکه پیگیر تأمین امکانات و تجهیزات برای مقابله با حریق احتمالی هستیم، افزود: صید و قاچاق پرندگان شکاری از دیگر دغدغه ماست چونکه صید و قاچاق هم بر تعداد گونه های باارزش استان تاثیر دارد و هم در بهداشت و کشاورزی استان.
اصلی ترین چالش در حوزه محیط زیست آن است که مسؤلان هنوز به محیط زیست نگاه تفننی و کالای لوکسی دارند مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان توضیح داد: صید و قاچاق پرندگان شکاری سبب قطع زنجیره اکولوژیک شده و در کنار تاثیر منفی بر تولیدات گیاهی، آمار جوندگان و بیماری سالک در منطقه را زیاد می کند.
وی با اشاره به اینکه از آخر خردادماه در هفت کیلومتر از نوار مرزی استان در شهرهای بندرترکمن، گمیشان و مراوه تپه درگیر این مورد خواهیم بود، افزود: در کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و شورای تأمین استان بحث صید و قاچاق پرندگان شکاری استان طرح مبحث شده و مکاتبه با دادستان مرکز استان برای بهره گیری از ظرفیت سایر ارگان ها مانند پلیس مرزبانی، بسیج و … برای جلوگیری از صید و قاچاق پرندگان انجام شده است.
کنعانی شکار غیرمجاز و آلودگی ها را از دیگر چالش های حوزه محیط زیست استان دانست و خاطرنشان کرد: برنامه منظم پایش استانی و شهرستانی از واحدهای تولیدی و صنعتی استان در دستور کار قرار دارد و در حال انجام می باشد.
وی با تاکید بر اینکه در حوزه حفاظت از محیط زیست نیازمند فرهنگ سازی هستیم، بیان نمود: با شبکه تشکل های محیط زیستی استان در توسعه فرهنگ محیط زیستی برنامه منظم داریم.
چالش آلودگی آب و خاک
به اعتقاد کارشناسان چالش های محیط زیستی گلستان در حریق، صید و شکار غیرمجاز و آلودگی ختم نمی گردد.
یک کارشناس ارشد محیط زیست به خبرنگار مهر اظهار داشت: آلودگی های آب و خاک یکی از چالش های جدی گلستان است که این مورد استان را از نظر بعضی بیماری های سرطانی بخصوص گوارش از قطب های سرطان خیز جهان تبدیل نموده است.
با برنامه های منقطع، لحظه ای و هیجانی فعلی نمی توانیم به بهبود شرایط محیط زیستی استان و کشور کمک نماییم علی نقی مقصودلو به سایر چالش های این حوزه هم اشاره نمود و اضافه کرد: در گلستان شاهد مصرف بی رویه سموم و کود شیمیایی هستیم و این موضوع، هم می تواند یکی از عوامل بروز سرطان در استان باشد.
وی با اشاره به اینکه گلستان در حوزه پسآب و پسماند کارخانه ها و زباله با چالش های جدی مواجه می باشد، افزود: اصلی ترین چالش در حوزه محیط زیست آن است که مسؤلان هنوز به محیط زیست نگاه تفننی و کالای لوکسی دارند تا این چالش وجود دارد نمی توان امید داشت سایر چالش های این حوزه رفع گردد.
مقصودلو به نداشتن دانش محیط زیستی مسؤلان کشور انتقاد نمود و اظهار داشت: لازم است تصمیم سازان و تصمیم گیران در کشور به این آگاهی و باور برسند که حفاظت از محیط زیست باید در اولویت باشد.
مدیر گروه محیط زیست دانشگاه منابع طبیعی و آبخیزداری گرگان هم اعتقاد دارد که نه تنها مسؤلان بلکه جامعه دانشگاهی هم خیلی دغدغه محیط زیستی ندارند و نگاه حفاظتی به محیط زیست در این قشر هم شکل نگرفته است.
عبدالرسول سلمان ماهینی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: اگر مقرر است در حوزه حفاظت از محیط زیست شاهد اتفاقات خوبی باشیم نیازمند آن هستیم که برنامه منظم و هدفمند در حوزه فرهنگ سازی این مقوله داشته باشیم.
تابلوی رصد شرایط محیط زیستی داشته باشیم
وی با تاکید بر اینکه تولید محتوای محیط زیستی در رسانه بخصوص صدا و سیما باید منسجم و روزانه باشد همانگونه که در شرایط فعلی روزانه در مورد بیماری کرونا اطلاع رسانی می شود، اضافه کرد: نه تنها اخبار منفی حوزه محیط زیست بلکه تمام مباحث در رابطه با آن باید روزانه تکرار و زمینه همکاری مردم در این حوزه فراهم شود؛ در کنار آن هم ارگان های مختلف موضوعات در رابطه با محیط زیست را رصد کنند.
این استاد دانشگاه افزود: اگر مقرر است اتفاقات خوبی در حوزه محیط زیست رقم بخورد، نیاز داریم در استان و کشور تابلوی رصد شرایط محیط زیستی داشته باشیم و شرایط را برای مردم اعلام و راهکار عرضه نماییم.
متاسفانه دستگاه های اجرایی استان این معضلات محیط زیستی را انکار می کنند و زیر بار نمی روند وی تاکید کرد: باید برنامه درازمدتِ منسجم و ساختارمند در حوزه محیط زیست داشته باشیم و از مردم، مسؤلان و اساتید دانشگاهی چاره بخواهیم وگرنه با برنامه های منقطع، لحظه ای و هیجانی فعلی نمی توانیم به بهبود شرایط محیط زیستی استان و کشور کمک نماییم.
این دکترای محیط زیست خاطرنشان کرد: زمانی می توانیم راهکار مناسبی برای حل معضلات محیط زیستی استان عرضه نماییم که وجود معضلات و چالش ها در این عرصه را بپذیریم.
وی با اشاره به اینکه جنگل تراشی و فرسایش خاک که منطقه را مستعد ایجاد سیل کرده از مهم ترین معضلات محیط زیستی استان است، افزود: متاسفانه دستگاه های اجرایی استان این معضلات محیط زیستی را انکار می کنند و زیر بار نمی روند.
ماهینی متذکر شد: معضلات بزرگ محیط زیستی استان در جنگل تراشی عمده، توسعه صنعتی و شهری در جاهایی که نباید اتفاق بیفتد، آلودگی آب و خاک و مسائل حیات وحش ناشی از آن است که ساختار اداری و سازمانی برای اجرای مطالعات آمایش سرزمین استان نداریم.
وی خاطرنشان کرد: نه تنها برنامه ای برای اجرای مطالعات آمایش سرزمین نداریم بلکه در عین حال تمایلی هم برای هزینه کردن در حوزه پیشگیری نداریم و منتظر می مانیم چالشی همچون سیل در استان رخ دهد آنگاه ناچاریم هزاران میلیارد تومان هزینه نماییم.
در شرایط فعلی با نگاه تفننی بعضی از مسؤلان به محیط زیست و نبود برنامه منسجم فرهنگ سازی و حفاظتی گلستان اسیر چالش هایی همچون صید و قاچاق پرندگان شکاری، آلودگی، جنگل تراشی و … است و برای حل این معضلات نیازمند تدوین برنامه سازمانمند و بلند مدت در حفاظت و پیشگیری هستیم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب