چرا زنان بیشتر به بیماری های خود ایمنی گرفتار می شوند؟
كونفه: مطالعات انجام شده روی كروموزوم X موش ها نشان میدهد چرا زنان بیشتر به بیماری های خودایمنی گرفتار می شوند.
تحقیقات جدید روی موش ها توضیحی در مورد اینكه چرا بیماری های خودایمنی در زنان بیشتر اتفاق می افتد ارائه كرده كه نشان میدهد به سبب وجود یك كروموزوم X اضافی است. در میان جانداران گونه مونث معمولا سیستم ایمنی قوی تری نسبت به بقیه دارند. این مساله می تواند به مقابله بهتر با عفونت ها كمك نماید. از طرف دیگر سبب واكنش های خود ایمنی بیشتری شود. این بدان مدلول است كه زنان نسبت به چنین بیماری هایی لطمه پذیرترند. از همین رو شیوع بیماری مانند مالتیپل اسكلروزیس (MS) در زنان 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است.
چرا چنین اختلافی وجود دارد و علت آن همچنان یك راز است؟ اختلاف بین جنسیت زن و مرد عموما به سبب وجود هورمون های مختلف و تفاوت در كروموزوم هاست. نقش هورمون ها به خوبی در بیماری های خود ایمنی بررسی شده، اما نقش كروموزوم ها همچنان رمزآلود است.
كروموزوم X مقدار زیادی از ژن های در رابطه با سیستم ایمنی را حمل می كند كه زنان دوتا و مردان یكی از آنرا به همراه دارند. پژوهشگران دانشگاه UCLA اعتقاد دارند كه كروموزوم X اضافی دریافتی از طرف پدر می تواند نقش اساسی در بروز این مسائل داشته باشد.
از آنجا كه زنان دارای دو X هستند، این دو برابری باید بوسیله فرایندی به نام غیرفعال كردن X، به متعادل شدن تاثیر آن منجر شود. این پروسه با متیلاسیون DNA و جلوگیری از بیان برخی ژن های خاص صورت می گیرد. در این پروسه حدودا بیشتر ژن ها غیرفعال شده و حدود 15 درصد آنها بیان می شوند كه در زنان نسبت به مردان بیشتر است. همین طور غیرفعال شدن بعضی از این ژن ها می تواند بروز بعضی از صفات كه عملكرد سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهد توجیه كند. در این تحقیق، پژوهشگران دریافتند كه 5 ژن در X وجود دارد كه در مردان بیشتر بیان می شود. بررسی ها نشان داد در موش های ماده كروموزوم X كه از طرف پدر آمده بود دستخوش غیرفعال شدن قرار گرفت.
این بررسی نشان میدهد كه كروموزوم منتقل شده از طرف پدر، در سطح های بالاتری از غیرفعال شدن قرار می گیرند كه می تواند بیان ژن های خاصی را سست و سبب افزایش بروز پاسخ های التهابی در زنان شود.
به عبارت دیگر اختلاف در غیرفعال شدن X، می تواند نقش اساسی در ساخت سیستم ایمنی ایجاد كند. اثبات این كه آیا چنین موضوعی در انسان ها نیز با تعداد بیشتر ژن های در رابطه با ایمنی وجود دارد یك چالش بزرگ است. از طرف دیگر این كروموزوم X اضافی مزیت هایی در زمینه ایمنی بدن نیز دارد.
به گفته متخصص مغز و اعصاب Rhonda Voskuhl، اگر بتوان تنظیم كننده های متیلاسیون را پیدا كرد، می توان این اختلافات را هدف قرار داد و میزان بیماری های خود ایمنی در زنان را نیز كم كرد.
تاكنون تحقیقات نشان داده كه این بیماری های خودایمنی به سبب كروموزوم X پدری اتفاق می افتد. اما پیش از اینكه بتوان آنها را مقصر این مساله دانست باید تحقیقات بیشتری دراین زمینه صورت بگیرد.
sciencealert.com 2121
منبع: كونفه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب