رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی؛

ایرانیان در ۱۰ سال قبل ۵ و نیم برابر چاق تر شده اند

ایرانیان در ۱۰ سال قبل ۵ و نیم برابر چاق تر شده اند

به گزارش كونفه رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، اظهار داشت: چاقی در ۱۰ سال قبل در ایران به ۵.۵ برابر افزایش یافته است.


به گزارش كونفه به نقل از مهر، محمد آقاجانی، روز چهارشنبه در سومین كنگره بین المللی و پانزدهمین كنگره ملی تغذیه در مركز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی، اظهار نمود: برای دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی افتخار بزرگی است كه میزبان این دوره از همایش است. بحث تغذیه یكی از مهم ترین مسائل در همه كشور ها از جهت توسعه ملی و سلامت است. وی دسترسی فیزیكی به غذا، دسترسی اقتصادی به غذا، سواد و فرهنگ تغذیه و تامین سلامت غذا را چهار بعد تغذیه عنوان نمود و اضافه كرد: به صورت خاص در حوزه سلامت دو بعد سواد تغذیه و تامین سلامت غذا از وظایف وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشكی است. رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به اینكه چاقی در كشور در طول ۱۰ سال قبل ۵.۵ برابر شده است، اضافه كرد: سوءتغذیه دو طیف دارد، سوءتغذیه ناشی از كمبود دریافت انرژی، پروتئین و سایر مواد لازم و سوءتغذیه ناشی از اضافه دریافت غذا كه منجر به چاقی می گردد. رئیس سومین كنگره بین المللی و پانزدهمین كنگره ملی تغذیه با اشاره به اینكه بیماری های غیر واگیر بیشترین علت مرگ و میر را به خود مختص كرده است، اظهار داشت: دیابت، فشارخون، سكته های مغزی و قلبی، پوكی استخوان، نارسایی های كلیوی و خیلی از سرطان ها مانند سرطان پستان به عوامل تغذیه ای نسبت داده می شوند و غذا در مرگ و میرهای ناشی از آن تاثیر جدی دارد. آقاجانی با اشاره به اینكه تغییر الگوهای غذایی از فرم سنتی به صنعتی در خانواده ها مسئله بسیار مهمی است، خاطرنشان كرد: میزان مصرف روزانه نمك در كشور در ازای هر نفر ۹/۱۰ گرم و دو برابر میزان سفارش شده سازمان بهداشت جهانی است. وی افزود: میزان مصرف روزانه شكر در ازای هر نفر هم ۷۰ گرم است، درحالی كه میزان سفارش شده سازمان بهداشت جهانی ۴۰ گرم است و بسیار مهم می باشد كه میزان استفاده از این عناصر در تولید مواد غذایی مورد توجه بیشتری قرار گیرد. رئیس سومین كنگره بین المللی و پانزدهمین كنگره ملی تغذیه در ادامه خاطرنشان كرد: در جریان اجرای طرح تحول سلامت، برنامه تغذیه در مراكز جامع سلامت برای نخستین بار توسط كارشناسان تغذیه به برنامه DHC افزوده شد و كارشناسان در این مراكز خصوصا حاشیه شهرها كه از خدمات اجتماعی محروم اند فعالیت كردند. آقاجانی اضافه كرد: در این برنامه كارشناسان برنامه های آموزشی-پیشگیرانه را برای سنین مختلف اجرا می كنند و در مدارس و مهد كودك ها آموزش می دهند و برنامه های مكمل غذایی را برای گروه های سنی اجرا می كنند. وی با اشاره به اینكه برنامه جلوگیری از بیماری های غیر واگیر یكی دیگر از برنامه های طرح تحول سلامت است، توضیح داد: برای كاهش بیماری های غیر واگیر و كاهش مرگ و میر زودرس ناشی از بیماریهای غیرواگیر اهدافی را تنظیم كرده ایم كه بحث اصلاح غذا و فرهنگ تغذیه از مهمترین موارد آن است. وی افزود: برای كنترل بیماری های غیر واگیر و كاهش مرگ های زودرس ناشی از بیماری های غیرواگیر اهدافی را تنظیم كرده ایم كه بحث اصلاح غذا و فرهنگ تغذیه از مهمترین موارد آن است. رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تصریح كرد: از اتفاقاتی كه در جهت طرح تحول نظام سلامت رخ داد، بحث خدمات تغذیه است كه برای نخستین بار ۱۰ خدمت تغذیه در كتاب ارزشهای نسبی سلامت جمهوری اسلامی ایران درج شد و از جانب دولت به رسمیت شناخته و تعرفه گذاری شد. این خدمات در كتاب ارزش نسبی ستاره دار نیستند، به این مفهوم كه سازمانهای بیمه گر پایه باید این خدمات را پوشش دهند. ایشان در ادامه با اشاره به وجود مشكلاتی در این خصوص از جانب سازمان های بیمه گیر، به نقش دانشگاه علوم پزشكی در حوزه تغذیه و صنایع غذایی كشور اشاره نمود و اظهار داشت: از سال ۱۳۴۰ انیستیتو تغذیه ای در كشور افتتاح شد و الان این مركز بعنوان همكار سازمان بهداشت جهانی فعالیت می كند و برنامه های مختلف علمی را اجرا می كند؛ برنامه مراقبت ملی غذا و تغذیه، برنامه ملی كوهورت رابطه غذا با بیماریهای مزمن، برنامه ملی پایش عوامل خطر تغذیه ای در غذاهای صنعتی، برنامه ملی الگوی مصرف مواد غذایی و برنامه ملی تدوین جدول تركیبات مواد غذایی و چندین برنامه دیگر انیستستو تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی كه از دیرباز در حوزه تغذیه كشور اثرگذار بوده است در زمینه مواد غذایی فعال است. آقاجانی توضیح داد: در حوزه آموزش و تربیت متخصصان هم دانشگاه علوم پزشكی شهیدب هشتی از سال ۱۳۴۰ كارشناسانی را برای این حوزه تربیت كرده است. خوشبختیم كه این دانشگاه موفق شده است پنج هزار پانصد نفر در مقاطع مختلف كاردانی، كارشناسی، كارشناسی ارشد و دكترا برای عرصه خدمات سلامت و همچنین عرصه آموزش و پژوهش در حوزه پژوهش نیروهای متخصص تربیت كند. وی به اجرای برنامه ویژه «جامع سلامت غذا كشور» از سال ۱۳۹۳ توسط مركز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه و با مشاركت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان غذا و دارو اشاره نمود و اظهار داشت: این برنامه طی چهار فاز چهار ساله(۱۶ سال به طول خواهد انجامید) با سه محور اساسی توانمند كردن آزمایشگاههای مواد غذایی برای شناسایی سموم و آلاینده های مواد غذایی، ارتقای كیفیت و سلامت غذا و همچنین ارتقای فرهنگ تغذیه اجرا می گردد. رئیس سومین كنگره بین المللی و پانزدهمین كنگره ملی تغذیه، افزود: در فاز اول این برنامه توانمند كردن آزمایشگاههای مواد غذایی در كشور با سه كشور هلند، اتریش و مجارستان هدف قرار گرفت و قراردادهای علمی با این كشورها با هدف برگزاری دوره های آموزشی مشترك، اعزام دانشجو و استاد و انتقال تكنوولوژی شناسایی سموم در مواد غذایی منعقد شد و اتفاقات خوبی در این زمینه رخ داد. رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی اضافه كرد: بیومانیتورینگ مو برای مواجهه با ۴۰۰ نوع از آفت كش ها برای اندازه گیری میزان مواجهه انسان با این آفت كش ها، روش شناسایی سریع هشت گروه آلاینده ها و همینطور روش شناسایی همزمان آنتی بیوتیك ها در مواد غذایی پایه گذاری شد و همچنین روش سه گروه از آلاینده های پایدار آبی در غذا در این فاز به انجام رسید. وی افزود: همینطور كارگاه های مختلف آموزشی، آزمایشگاه های مواد غذایی در كشور برای ارتقا توانمندی آزمایشگاه های مواد غذایی انجام شده است كه امیدواریم این روند ادامه یابد و این تحقیقات بتواند در جهت سالم سازی غذایی كه مردم مصرف می كنند موثر باشد. آقاجانی در انتها با ابراز امیدواری جهت مفید واقع شدن این كنگره در جهت ارتقای سطح دانش غذا و تغذیه خاطرنشان كرد: البته تامین سلامت غذا در گرو فعالیت خیلی از ارگان ها و وزارت خانه ها، سازمانهای دولتی و مردمی است كه امیدوارم با همدلی در این حوزه بوجود آمده بتوانیم سلامت غذا مردم را تضمین نماییم. سومین كنگره بین المللی و پانزدهمین كنگره ملی تغذیه، تا روز جمعه ۳۰ آذر ۹۷ در سالن همایش های بین المللی ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است.

1397/10/03
18:45:15
5.0 / 5
4654
تگهای خبر: آب , آموزش , استخوان , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
کونفه