چطور بفهمیم فشار خون مان بالاست؟

چطور بفهمیم فشار خون مان بالاست؟

به گزارش کونفه، فارس نوشت: رئیس گروه بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: تنها با یک مرتبه اندازه گیری فشارخون نمی توان اظهار داشت که فرد مبتلا به فشارخون بالا است. برای تشخیص این بیماری امکان دارد پزشک از شما بخواهد به مدت چند روز فشارخون خویش را اندازه گیری کرده و یادداشت کنید و حداقل دو بار توسط پزشک ویزیت شوید.



فشار خون طبیعی یک عملکرد حیاتی بدن است. فشار خون همان نیرویی است که خون را از راه سیستم گردش خون ما به حرکت در می آورد و بدون آن، اکسیژن یا مواد مغذی از راه شریان ها به بافت ها و اندام های ما نمی رسد و گلبول های سفید خون در بدن ما توزیع نمی شوند. فشار خون همینطور به حمل مواد زائد سمی در بدن ما از راه کبد و کلیه کمک می نماید. قلب با بیرون راندن خون هنگام انقباض در هر ضربان قلب، فشار خون بوجود می آورد. فشار خون هم به علت اختلاف فشار بین قلب و شاخه های کوچکتر سرخرگ ها ایجاد می شود.
فشار خون چگونه اندازه گیری می شود؟
فشار خون با دو عدد به یک اندازه مهم بیان می شود؛ برای مثال ۱۲۰/۸۰. عدد بالایی نشان دهنده فشار سیستولیک یعنی میزان فشار در شریان ها در طول انقباض عضله قلب است. عدد پایینی فشار دیاستولیک است که به فشار خون زمانی که عضله قلب بین ضربان است اشاره دارد.
فشار خون طبیعی چند است؟
زمانی که فشار خون طبیعی است، عدد بالایی کمتر از ۱۲۰ و عدد پایینی کمتر از ۸۰ است. اگر اعداد بالاتر از این محدوده ایده آل باشد، قلب برای پمپاژ خون به بدن خیلی سخت کار می کند و در واقع نشان دهنده فشار خون بالا است. در مقابل وقتی اعداد کمتر از حد ایده آل هستند، به این مفهوم است که فشار خون شما خیلی پایین است و خون اکسیژن دار کافی برای بدن و قلب شما تأمین نمی نماید. فشار خون پایین بعنوان افت فشار خون هم شناخته می شود. البته اگر اعداد کمی بالاتر یا کمی پایین تر باشند جای نگرانی نیست؛ مگر اینکه علائم خاصی را تجربه کنید.
در صورتی که فشار خون بالا و در محدوده خطرناک داشته باشید امکان دارد موارد زیر را تجربه کنید:
تنگی نفس
درد قفسه سینه
مشکل در توانایی دیدن یا صحبت کردن
احساس درد در پشت
ضعف یا بی حسی
محمدرضا سهرابی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به شعار سال جاری این روز جهانی در خصوص «فشارخون خویش را دقیق اندازه گیری کنید»، اظهار داشت: این شعار به مردم پیام می دهد که با اندازه گیری فشارخون و کنترل آن می توانند عمر طولانی تری داشته باشند.
تاثیر کاهش فشارخون در کاهش خطر سکته های قلبی و مغزی
وی فشارخون بالا را مهم ترین عامل اثرگذار در آمار مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی برشمرد و اضافه کرد: شواهد نشان داده است که کاهش فشارخون حدود ۳۵تا ۴۰ درصد خطر سکته مغزی و ۲۵ تا ۲۰ درصد خطر سکته های قلبی را می کاهد.
به گفته وی گرچه بیماری فشارخون به سادگی قابل تشخیص می باشد و درمان دارویی دارد اما در خیلی از نقاط جهان به میزان کافی شناسایی، درمان و کنترل نمی گردد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۹ اظهار داشت: فشارخون بالا حدود یک میلیارد و ۳۰۰ هزار نفر از جمعیت ۳۰ تا ۷۹ ساله را در جهان تحت تأثیر قرار داده است. این در شرایطی است که حدودا نیمی از این افراد از بیماری خود آگاه نیستند.
وی اضافه کرد: برپایه این گزارش در سال ۲۰۱۹ بیشتر از ۱۰ میلیون نفر در جهان به علل در رابطه با فشارخون بالا جان خویش را از دست دادند.
ابتلای ۳۲ درصد ایرانی ها بالای ۱۸ سال به فشارخون بالا
سهرابی از ابتلای ۳۲ درصد افراد بالای ۱۸ سال در کشور به فشارخون بالا اطلاع داد و اظهار داشت: برپایه نتایج پیمایش ملی بیماری های غیرواگیر در سال۱۴۰۰ حدودا ۶۱.۵ درصد از افراد مذکور از بیماری خود اطلاع داشتند.
معاون بهداشتی دانشگاه با تکیه بر اهمیت شناسایی، مراقبت و درمان فشار خون بالا تصریح کرد: اندازه گیری فشارخون در تمام مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه ها و خانه های بهداشت توسط پزشکان، مراقبان سلامت و بهورزان صورت می گیرد.
به گفته وی در این مراکز ارائه خدمات درمانی به بیماران مبتلا به فشارخون، مراقبت های بهداشتی و مشاوره تغذیه ارائه می شود.
فاطمه نواییان، رئیس گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت هم ضمن سفارش به افراد برای اندازه گیری فشارخون در منزل، اظهار داشت: اندازه گیری فشارخون در منزل سبب افزایش مراقبت ها شده است اما در این حوزه وجود دستگاههای سنجش فشارخون کالیبره با دقت مناسب ضروری می باشد.
رئیس گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت در ادامه تصریح کرد: تنها با یک مرتبه اندازه گیری فشارخون نمی توان اظهار داشت که فرد مبتلا به فشارخون بالا است. برای تشخیص این بیماری امکان دارد پزشک از شما بخواهد به مدت چند روز فشارخون خویش را اندازه گیری کرده و یادداشت کنید و حداقل دو بار توسط پزشک ویزیت شوید.
نکات مهم در هنگام اندازه گیری دقیق تر فشارخون
وی برای اندازه گیری دقیق تر فشارخون نکاتی را به افراد سفارش کرد که شامل موارد زیر است.
حداقل پنج دقیقه پیش از اندازه گیری فشارخون استراحت کنید.
از مصرف قهوه، سیگار، غذا و فعالیت بدنی شدید نیم ساعت پیش از اندازه گیری فشارخون پرهیز شود.
تخلیه کامل مثانه نیم ساعت پیش از اندازه گیری فشارخون صورت گیرد.
هنگام اندازه گیری فشارخون فرد نباید صحبت کند.
هنگام اندازه گیری فشارخون پاها را روی هم نیندازید و دست را در امتداد قلب و روی یک تکیه گاه قرار دهید.
اندازه گیری فشارخون در همه افرادضروری است.
نواییان از عوامل غیردارویی موثر بر کاهش فشارخون به کاهش وزن، اصلاح الگوی تغذیه، کاهش مصرف نمک، ترک دخانیات و الکل اشاره نمود.
وی فعالیت بدنی منظم با شدت متوسط و حداقل روزی نیم ساعت (حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته) و آموزش کنترل استرس و خواب کافی را از دیگر عوامل موثر بر کنترل فشار خون برشمرد.
نواییان ضمن اشاره به نام دیگر بیماری فشارخون بالا با عنوان قاتل خاموش تصریح کرد: تمام افراد باید با اندازه گیری فشارخون از مبتلا شدن یا عدم مبتلا شدن خود به بیماری فشارخون بالا آگاه باشند و درصورت مبتلا شدن به فشارخون بالا حتما تحت درمان دارویی قرار گیرند. بیشتر بخوانید: برای کاهش استرس چی بخوریم؟/ خوراکی های ضداسترس را بشناسید
۳۵۲۳۶


منبع:

1402/02/28
16:23:07
5.0 / 5
326
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
کونفه