اخطار سازمان جهانی بهداشت در رابطه با سویه جدید آبله میمونی

اخطار سازمان جهانی بهداشت در رابطه با سویه جدید آبله میمونی

به گزارش کونفه، مقامات موسسات بهداشت بین المللی ناظر بر شیوع بیماری «ام پاکس» (که پیشتر با نام آبله میمونی شناخته می شد) می گویند سویه جدیدی از ویروس عامل این بیماری که به سرعت در امتداد مرز شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو توسعه پیدا می کند، سبب «نگرانی شدید» شده است.


به گزارش کونفه به نقل از ایسنا، این ویروس که ابتلای به آن می تواند سبب ایجاد ضایعات پوستی در سرتاسر بدن شود در بعضی افراد دارای عوارض شدیدی است که امکان دارد کشنده باشد.
هرچند شیوع کنونی این بیماری ناشی از رابطه جنسی بوده اما شواهدی هم وجود دارد در خصوص اینکه این سویه امکان دارد از راه تماس نزدیک پوستی هم منتقل شود.
کارشناسان سازمان جهانی بهداشت (WHO) می گویند که سویه جدید خطر گسترش فرامرزی و بین المللی این بیماری را به همراه دارد و یکی از کارشناسان آنرا «خطرناک ترین سویه» این بیماری توصیف کرده که تابحال شناخته شده است.
شیوع جهانی ام پاکس در سال ۲۰۲۲ از طریق واکسیناسیون گروههای صدمه پذیر کنترل شد.
اما دسترسی محدود به واکسن و امکانات درمانی در جمهوری دموکراتیک کنگو سبب شده است مقامات بهداشتی محلی اخطار دهند که این ویروس امکان دارد به کشورهای دیگر سرایت کند.
«لیاندر مورهولا ماسیریکا» از کارکنان اداره بهداشت در استان کیوو جنوبی - یکی از مناطق شیوع گسترده این بیماری در جمهوری دموکراتیک کنگو – گفته است: این بیماری می تواند از راه فرودگاه ها به سایر کشورها برسد. فردی که به این بیماری مبتلا شده و ضایعات آن هم قابل مشاهده می باشد به آسانی از مرزها عبور می کند چونکه هم اکنون هیچ کنترل مرزی وجود ندارد.
او می گوید که نگران صدمه های به مراتب بیشتری است.
خطر انتشار
موارد مبتلا شدن به ام پاکس برای چندین دهه در این کشور آفریقایی رو به افزایش بوده است.
ارقام رسمی سازمان جهانی بهداشت نشان داده است که سال جاری نزدیک به ۸۰۰۰ مورد مبتلا شدن در جمهوری دموکراتیک کنگو گزارش شده است که در ۳۸۴ مورد به مرگ منجر گردیده است. نیمی از این تعداد کودکان زیر ۱۵ سال بوده اند.
شیوع بیماری در استان کیوو جنوبی، نزدیک مرز کنگو با رواندا، بوروندی و اوگاندا، بخصوص سبب نگرانی شده است.
به گزارش بی بی سی، آزمایش نمونه های ویروس گرفته شده در این منطقه به تازگی سویه جدیدی از ویروس عامل این بیماری را پیدا کرده که حاوی جهش هایی است که بنظر می رسد به گردش آن بین انسان ها کمک می نماید.
نخستین علایم ام پاکس تب، سردرد، درد عضلانی و کمردرد در طول یک دوره پنج روزه است. همینطور متعاقباً بثورات روی صورت، کف دست ها و کف پا ظاهر می شود در شهر معدنی «کامیتوگا» که تصور می شود این بیماری در سپتامبر ۲۰۲۳ شروع شد، موارد مبتلا شدن رو به افزایش است.
کسانی که هم اکنون آلوده شده اند شامل دانشجویان و دانش آموزان، کارکنان خدمات بهداشتی مامور رسیدگی به مبتلایان و کل خانواده های آنها بوده است.
سویه جدید در چندین شهر در امتداد مرز جمهوری دموکراتیک کنگو همچون در «گوما» در مرز با رواندا، شناسایی شده است.
سازمان جهانی بهداشت گفته است این وضعیت نشان دهنده خطر مجدد گسترش فرامرزی و بین المللی است که امکان دارد به صورت بالقوه به افزایش ریسک تشدید بیماری منجر شود.
کارشناسانی که در مورد شیوع فعلی بیماری به خبرنگاران توضیح داده اند، می گویند نگران آن هستند که ویروس جدید با سرعت و سهولت بیشتری پخش شود و سبب بیماری جدی تر و مرگ و میر بیشتر در کودکان و بزرگسالان شود.
همینطور این نگرانی وجود دارد که ابتلای افرادی بدون بروز علائم مشخص و بدون اطلاع آنان از ابتلای خود امکان دارد سبب گسترش بیشتر بیماری شود.
پروفسور «ترودی لانگ»، استاد تحقیقات بهداشت جهانی در دانشگاه آکسفوردِ انگلیس گفته است که ارقام فعلی صرفاً نوک کوه یخ است و سویه جدید بطور قطع خطرناک ترین سویه ای است که تابحال کشف شده است.
وی افزوده است: ما نمی دانیم چند مورد بیماری خفیف و پنهان وجود دارد.
همینطور معلوم نیست که سویه جدید با چه سرعتی درحال گسترش است یا این که واکسن های فعلی تا چه اندازه در مقابل ابتلای به بیماری از مردم محافظت می کنند و آیا اصلا این واکسن سبب ایجاد ایمنی می شوند یا خیر.
برای پاسخ به این سوالات به آزمایش های بیشتری نیاز است.
شیوع جهانی این بیماری در سال ۲۰۲۲ و گسترش آن در سرتاسر اروپا و آمریکا از راه رابطه جنسی مرد با مرد شروع شد و عامل بیماری در این مورد سویه کلید ۲ (Clade II) ویروس ام پاکس بود.
اما سویه جدید از نسخه کشنده تر کلید ۱ (Clade I) است و از سایر عوامل شیوع قبلی در منطقه متمایز است. این سویه می تواند از راه تماس غیر جنسی هم منتقل شود که آنرا خطرناک تر می کند.
بسیاری از کودکان همچون نوزادان تازه متولد شده هم در زمان جنینی به این سویه مبتلا شده اند.
گزارش هایی در خصوص شمار هرچند معدودی سقط جنین در زنان آبستن آلوده به ویروس هم گزارش شده است.
بعضی از بیماران گرفتار عوارض طولانی مدت چشم، پوست و اندام تولیدمثلی هم شده اند.
گزارش شده است که یکی از کارکنان سازمان های خدمات بهداشتی که از بیماران آلوده مراقبت می کرده هم به این ویروس آلوده شده و بینایی خویش را از دست داده است.
بر مبنای آمار موارد مبتلا شدن که تابحال در جمهوری دموکراتیک کنگو مشاهده شده، نرخ مرگ و میر در نتیجه ابتلای به این سویه ۴ درصد در بزرگسالان و ۱۰ درصد در کودکان است.
دسترسی ناکافی به واکسن
«جان کلود اوداهموکا»، استاد دانشگاه در رواندا که شیوع بیماری در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو را زیر نظر دارد، گفته است: نخستین فرد مبتلا به این نوع جدید احیانا مردی بوده که روابط جنسی داشته است.
این بیماری نخستین بار در فصل بارانی که جاده ها خراب و رفت و آمد مردم محدود بود، ظاهر شد.
دکتر اوداهموکا اخطار داده است که با آغاز فصل خشک کنونی بخصوص با تعطیلات دانشجویان و دانش آموزان امکان دارد شاهد انتقال بیشتر بیماری باشیم.
«ماسیریکا»، کارمند اداره بهداشت کیوو جنوبی گفته است: اگر بتوانیم کارکنان سازمان های بهداشتی را واکسینه نماییم، فکر می کنم بتوانیم سرعت روند مبتلا شدن را کاهش دهیم.
پس از گذشت مدتی از شیوع قبلی این بیماری، سازمان جهانی بهداشت گزارش هایی در خصوص استفاده نژادپرستانه از نام آن در بعضی اجتماعات اطلاع داد و مدتی بعد نام آبله میمونی را به ام پاکس تغییر داد کارشناسان در آفریقا خواهان اقدام فوری جهت کمک به تحقیقات در مورد سویه جدید ویروس ام پاکس و تسریع در توزیع واکسن شده اند.
در اوایل ماه ژوئن، سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت که ادامه گسترش بیماری آبله میمون در جمهوری دموکراتیک کنگو نگران کننده است.
این سازمان به کمبود آگاهی عمومی از این بیماری، فقدان کیت های درمانی و واکسن و دیگر اولویت های بهداشتی این کشور بعنوان عواملی در ظهور سویه جدید اشاره نمود.
به قول سازمان جهانی بهداشت، خطرات ناشی از شیوع این ویروس در جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان بالاست.




منبع:

1403/04/09
11:25:12
5.0 / 5
280
تگهای خبر: آب , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
کونفه