3 راهكار كلیدی برای پیش گیری از سرطان

3 راهكار كلیدی برای پیش گیری از سرطان

به گزارش كونفه ایسنا نوشت: یك متخصص تغذیه بالینی با اشاره به نقش تغذیه در پیش گیری از بروز یا پیشرفت سرطان، راهكارهای كلیدی جهت پیش گیری از بروز سرطان را تشریح نمود.


مهدی شادنوش - عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی همزمان با هفته پیش گیری از سرطان، با اشاره به دلیلهای اصلی بروز سرطان، اظهار نمود: سرطان در نتیجه رشد و تقسیم بی رویه و غیرقابل كنترل سلول ها به وجود آمده و تقسیم بی رویه سلول ها منجر به تكثیر بافت های غیرعادی یا تومورها می شود. در این راستا، تغییر عادات غذایی و استفاده مستمر از غذاهای آماده، در كنار كاهش تحرك و زندگی ماشینی منشاء اضافه وزن، چاقی و خیلی از بیماری های متابولیك و سرطان هاست. نقش تعیین كننده سرطان در پیشگیری و درمان سرطان وی با اشاره به اینكه تغذیه نقش تعیین كننده ای در پیشگیری و درمان سرطان ایفا می كند، عنوان كرد: متأسفانه بر طبق پیش بینی های سازمان جهانی بهدشت روند مبتلاشدن به سرطان در دنیا روبه فزونی است؛ بطوریكه در كشورهای توسعه یافته، سرطان پس از بیماری های قلبی-عروقی دومین عامل مرگ ومیر محسوب می شود. شادنوش با تاكید بر اینكه شیوه های جدید زندگی، عدم استفاده از مواد غذایی تازه، مصرف زیاد غذاهای كنسرو شده و نمك همچون عواملی است كه زمینه بروز انواع سرطان ها را مهیا می كند، اشاره كرد: تغذیه در حداقل ۳۵ درصد كل موارد سرطان ها نقش تعیین كننده دارد و با تغییر در عادات غذایی، افزایش فعالیت بدنی و حفظ وزن مناسب می توان از بروز یك سوم سرطان ها پیشگیری كرد. همین طور از آنجائیكه سیگار كشیدن نیز عامل یك سوم سرطان ها شناخته شده، پس اجتناب از سیگار و ترك آن نقش مهمی در كاهش خطر بروز سرطان دارد. سه راهكار كلیدی پیش گیری از سرطان شادنوش با اشاره به اینكه سرطان می تواند در اعضای مختلف بدن شكل گرفته و هر سرطان خاصیت خاص خودرا دارد، عوامل خارجی نظیر سن، جنس و نژاد را بر شیوع سرطان ها مؤثر دانست و اظهار داشت: بااینكه بعد از گذشت قرن ها از شناسایی این بیماری، هنوز درمان قطعی و علل دقیق آن مشخص نشده، ولی بر طبق تحقیقات انجام شده شواهد زیادی دال بر اینكه اجزاء غذائی می توانند خطر ابتلاء به سرطان را افزایش یا كاهش دهند، موجود است. بگفته وی، صندوق جهانی تحقیقات سرطان، برای پیش گیری از سرطان سه راهكار كلیدی را سفارش می كند: ۱. درطول زندگی وزن مناسب را هدف خود قرار دهید. ۲. روزانه حداقل ۳۰ دقیقه یا بیشتر فعالیت بدنی داشته باشید. ۳. غذاهای گیاهی را بیشتر انتخاب و مصرف كنید، مصرف گوشت قرمز را محدود و از مصرف گوشت های فرآوری شده خودداری كنید. این متخصص تغذیه با اشاره به اینكه هریك از این سفارش ها احتمال مبتلاشدن به سرطان را می كاهد، اما بكارگیری هر سه آنها اثر محافظتی بیشتری در مقابل سرطان دارد، اشاره كرد: بعنوان نمونه رژیم غذایی با انرژی دریافتی و فعالیت بدنی با مصرف یا سوزاندن انرژی مصرفی مرتبط می باشد. راهكار ۱: در طول زندگی وزن مناسب را هدف خود قرار دهید. شادنوش با اشاره به اینكه شواهد موجود حاكی ازآن است كه چربی اضافی بدن، خطر مبتلاشدن به سرطان را بیشتر می كند، اظهار داشت: بیشتر از ۷۵ درصد بزرگسالان كشور اضافه وزن دارند، این درحالیست كه ثابت شده افزایش چربی بدن یكی از عوامل خطر سرطان ها به خصوص روده، پستان (در زنان یائسه)، مری، پانكراس، رحم، كلیه و احتمالاً مثانه است. پس حفظ وزن مناسب در طول زندگی یكی از مهم ترین راه های محافظت در مقابل سرطان و سایر بیماری های مزمن است. وی با تاكید بر اینكه از دو طریق می توان پی برد چطور وزن بدن، ما را در معرض خطر سرطان و بیماری های مزمن قرار می دهد، اشاره كرد: نخستین روش، نمایه توده بدن (BMI) است كه چربی بدن را برمبنای وزن و قد در بزرگسالان بیان می كند و روش دیگر برای ارزیابی خطر افزایش چربی بدن، اندازه گیری دوركمر است، چونكه ذخیره چربی در اطراف شكم نسبت به قسمت های دیگر بدن خطر بیشتری دارد. در این روش اندازه دوركمر به اندازه دور باسن تقسیم و چنانچه عدد حاصل بیشتر از ۱ در آقایان و بیشتر از ۰.۸ در خانم ها باشد نشان دهنده چاقی شكمی است. در همین راستا بهترین راه برای كنترل وزن پرهیز از مصرف نوشیدنی های شیرین و محدود كردن مصرف غذاهای پرانرژی همراه با افزایش فعالیت بدنی است. راهكار ۲: روزانه حداقل ۳۰ دقیقه یا بیشتر فعالیت بدنی داشته باشید. بگفته این متخصص تغذیه بالینی فعالیت بدنی منظم روزانه به سبب محافظت بدن در مقابل سرطان اهمیت زیادی دارد، بطوركلی هرگونه فعالیت بدنی حتی به مقدار كم مفیدست ولی هر چه بیشتر باشد بهتر است. چونكه فعالیت بدنی موجب كاهش میزان هورمون های موثر در بروز سرطان سینه و رحم شده و با افزایش سرعت عبور غذا از دستگاه گوارش بروز سرطان روده را می كاهد. همین طور نتایج حاصل از مطالعات در مورد فعالیت بدنی و سرطان در سه هدف خلاصه می شود: ۱) حداقل روزانه ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط داشته باشید ۲) با افزایش قدرت بدنی، حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط یا ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی شدید را در برنامه روزانه خود بگنجانید ۳) عادت های كم تحركی مثل تماشای تلویزیون را محدود كنید. راهبرد ۳: غذاهای گیاهی را بیشتر انتخاب كنید شادنوش با اشاره به اینكه نخستین قدم برای اصلاح عادات غذایی، تغییر در مقادیر است، اظهار داشت: قسمت عمده بشقاب از غذاهای گیاهی مانند سبزی ها و میوه ها، غلات كامل و حبوبات تشكیل گردد و مقدار گوشت در آن به حداقل ممكن كم شود. گوشت قرمز خطر بروز سرطان را افزایش می دهد دانشمندان معتقدند كه غذای گیاهی سیستم ایمنی بدن را در مقابل بیماری ها تقویت كرده، در حالی كه گوشت قرمز خطر بروز سرطان را بیشتر می كند. همین طور مصرف بیشتر میوه ها و سبزی ها می تواند از سرطان دهان، گلو و مری و معده، روده و پروستات پیشگیری كند. مصرف میوه و سبزی از مبتلاشدن به سرطان روده و ریه پیشگیری می كند وی با اشاره به اینكه مصرف میوه از مبتلاشدن به سرطان ریه پیشگیری می كند، اظهار نمود: همین طور مصرف سبزی های متنوع بدن را در مقابل انواع دیگر سرطان ها محافظت می كند. بعلاوه بیشتر میوه ها و سبزی ها حاوی مقادیر زیاد فیبر بوده كه موجب محافظت در مقابل سرطان روده می شوند. به همین دلیل صندوق جهانی تحقیقات سرطان، مصرف روزانه حداقل ۳ واحد از میوه ها و سبزی ها را سفارش می كند. بدین سبب بهتر است دو سوم یا بیشتر بشقاب با سبزیجات، میوه ها، غلات و حبوبات كامل و یك سوم یا كمتر از آن با غذاهای حیوانی پر شود. حتی بهتر است كه بشقاب به دو واحد سبزیجات و یك واحد غلات كامل تقسیم گردد و مقدار كمی گوشت برای طعم دار كردن آن استفاده گردد. ارتباط قوی بین سرطان روده و گوشت های فرآوری شده این عضو هیات علمی دانشگاه با تاكید بر اینكه نتایج مطالعات ارتباط قوی تری بین سرطان روده وگوشت های فرآوری شده نشان می دهد، اظهار داشت: بدین سبب بهتر است از خوردن این گوشت های فرآوری شده نظیر همبرگر، كالباس، كنسرو گوشت و سوسیس ها كه با روش هایی از قبیل دودی كردن، پختن، در نمك خواباندن و یا افزودن نگهدارنده های شیمیایی، تهیه می شود، اجتناب نماییم. مصرف بیش از اندازه نمك می تواند سبب سرطان معده شود وی با اشاره به اینكه مصرف بیش از اندازه نمك می تواند سبب سرطان معده شود، افزود: سفارش می شود كه روزانه كمتر از ۶ گرم معادل ۲.۴ گرم سدیم (۳ قاشق چایخوری نمك) مصرف و تاحد ممكن از مصرف غذاهای شور اجتناب شود. بگفته وی، غذاهای فرآوری شده بیشتر از ۸۳ درصد نمك رژیم غذایی ما را می سازند و بعضی از غذاها با وجود اینكه طعم شوری ندارند ولی حاوی نمك بالایی هستند كه از آن جمله می توان به غلات صبحانه، نان، غذاهای آماده، پیتزا، گوشت های فرآوری شده (همبرگر و سوسیس)، سوپ های آماده، سیب زمینی سرخ شده و انواع سس اشاره نمود. نقش پخت و آماده سازی غذا در پیش گیری از سرطان این متخصص تغذیه بالینی با تاكید بر نقش روش های آماده و ذخیره كردن مواد غذایی در پیش گیری از بروز سرطان، اشاره كرد: بخارپز كردن سبزیجات بهترین راه حفظ مواد مغذی در سبزیحات است؛ چونكه حتی آبپز كردن به مدت طولانی بر میزان ویتامین های محلول در آب (ویتامین های گروه B و C) تأثیر می گذارد. شادنوش در خاتمه با اشاره به اینكه پخت كافی گوشت برای از بین بردن میكروب های مضر در گوشت ضروری می باشد، اظهار داشت: اما ممكنست نحوه پخت گوشت از نظر میزان خطر سرطانی كه گوشت به وجود می آورد مهم باشد. سرخ كردن، پختن در كباب پز و پختن با شعله آتش در درجه حرارت بسیار بالا موجب تشكیل مواد شیمیایی می شود كه امكان دارد خطر سرطان را بالا برند. توصیه های زیر برای پخت و پز مواد غذایی سالم مفیدند: · بجای سرخ كردن غذا، از روش های سالم مانند بخارپز كردن و آبپز كردن استفاده كنید. · سوزاندن یا زغال شدن گوشت موجب ایجاد مواد سرطان زا می شود. بدین سبب اگر روش كباب كردن را انتخاب نموده اید، نگذارید گوشت حرارت خیلی بالایی بگیرد و سوخته شود. · گوشت تازه خریداری و مصرف كنید. · در زمان استفاده از ماكروفر همیشه از ظروف مخصوص استفاده كنید. · روغن را در محل خنك و تاریك و در ظروف محفوظ از هوا نگهداری كنید. ۲۳۵۲۱۲


منبع:

1398/11/15
22:50:25
5.0 / 5
5047
تگهای خبر: آب , اضافه وزن , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
کونفه