تغذیه در محیط کار باید چگونه باشد؟

تغذیه در محیط کار باید چگونه باشد؟

به گزارش کونفه، ایسنا نوشت: افراد شاغل که بخش قابل توجهی از جمعیت فعال را می سازند، حداقل یک سوم روز یا حتی نصف روز خودرا در محیط کار می گذرانند و بطور معمول یک وعده غذایی و یک میان وعده خودرا در محیط کار مصرف می کنند و این درحالیست که نقش تغذیه مناسب در سلامت عمومی و بازده کاری به اثبات رسیده است.


کارکنان برای حفظ سلامت خود به تغذیه مناسب نیاز دارند. اضافه وزن و چاقی از عوارض میزنشینی و کم تحرکی در محیط های کار است. بدین سبب تغذیه در محیط های کار باید متناسب با میزان تحرک بوده و از تعادل و تنوع برخوردار باشد. اصول کلی تغذیه در محیط کار - مصرف قندها و کربوهیدرات های ساده مانند قند و شکر، نان های سفید و برنج سفید در محیط کار بااینکه در کوتاه مدت به بالارفتن قند خون کمک می نماید، اما با تحریک ترشح انسولین، ورود گلوکز به سلول را تسریع کرده و در نهایت کاهش قندخون و عوارض ناشی از آن مانند خستگی، خواب آلودگی و کاهش بازده کاری را بدنبال دارد. - چگونگی تغذیه در محیط کار می تواند در ایجاد استرس نیز موثر باشد. استرس همراه با تغذیه نامناسب و بی تحرکی زمینه را برای مبتلاشدن به بیماریهای مزمن فراهم می آورد. - سطح هورمون های مولد استرس مانند کورتیزول با مصرف غذاهای چرب و هورمون آدرنالین در اثر مصرف زیاد قند و شکر و کافئین (در قهوه و نوشابه های کولا) در خون بالا می رود. - مصرف مداوم کربوهیدرات ها و غلات همچون انواع کیک، کلوچه و بیسکویت باتوجه به کالری بالایی که دارند، می تواند سبب اضافه وزن و چاقی خصوصاً در افرادی که فعالیت بدنی کمی در محل کار دارند، شود. باید توجه کرد که با تغییرات جزئی همچون کاهش مصرف قند و کافئین (موجود در نوشابه ها) در محیط کار و رعایت اصل تنوع در برنامه غذایی روزانه، می توان به حفظ تعادل قند خون و افزایش دریافت مواد مغذی کمک کرد که نتیجه آن علاوه بر حفظ سلامت و کاهش عوامل خطر بیماریهای مزمن، افزایش کارایی و بازده کاری کارکنان در محیط های کار است. بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در مراکزی که چند نوبت شیفت کاری دارند مانند کارخانه ها، بیمارستان ها، ادارات پلیس و فرودگاه ها و... رعایت نظم در برنامه غذایی روزانه، توزیع مناسب انرژی در وعده های غذایی، مصرف غذاهای متنوع با گنجانیدن گروههای غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و مواد لبنی، میوه ها، سبزی ها و گروه گوشت، حبوبات و تخم مرغ و توجه به زمان مصرف غذا در کاهش خستگی و بهبود عملکرد کارکنان موثر است. افرادی که نوبت های شب کاری دارند بهتر است: - وعده اصلی غذای خودرا در پس از ظهر و یک وعده غذایی در نیمه زمان شیفت میل کنند. - غذاهای چرب و سنگین و پرادویه که سبب خواب آلودگی و کاهش کارایی می شود، مصرف نکنند. - در غذای خود گوشت کم چربی (بویژه ماهی و مرغ) به شکل کبابی یا آب پز، سبزی های تازه و سالاد، نان های سبوس دار، حبوبات و ماست کم چرب مصرف کنند. - از انواع مواد پروتئینی مانند گوشت (بویژه ماهی و مرغ)، حبوبات، تخم مرغ (آب پز) بهره گیرند. شیر و مواد لبنی کم چرب همچون ماست، پنیر و کشک نیز علاوه بر تامین املاحی مانند کلسیم و فسفر، از منابع خوب پروتئین به شمار می روند. غذاهای پروتئینی با افزایش ناقل های شیمیایی مانند «نوراپی نفرین» سبب افزایش هوشیاری و رفع خواب آلودگی می شود. - مصرف یک لیوان شیر کم چرب همراه با دو عدد خرما پیش از خواب در بهبود خواب کارکنان موثر است. - در میان دو وعده غذایی میوه مصرف کنند تا ویتامین های مورد نیاز خصوصاً ویتامین های B و C که در کاهش فشارهای کاری و استرس سودمندند را به مقدار کافی دریافت نمایند. برای داشتن تغذیه مناسب در محل کار لازم است: - با توجه به این که ادامه کار نشسته و بدون تحرک می تواند سبب اختلال در کارکرد دستگاه گوارش و ایجاد یبوست شود، بهتر است از نان و غلات کامل (سبوس دار) استفاده گردد. به عنوان مثال بجای مصرف نان های تهیه شده از آرد سفید (مانند نان لواش و باگت) نان سنگک یا نان جو مصرف شود. - در صورتیکه امکان انتخاب غذا در رستوران محل کار وجود دارد، از غذاهای بخارپز، آب پز و یا کبابی بجای غذاهای چرب و سرخ شده استفاده گردد. - بجای گوشت قرمز، غذاهایی که با ماهی یا مرغ تهیه شده اند، مصرف شود و در صورتیکه امکان انتخاب نیست، تمام چربی های گوشت قرمز را پیش از مصرف باید جدا کرد. - بجای نوشابه های گازدار که مقدار زیادی مواد قندی و کافئین وارد بدن کرده و منجر به چاقی می شوند از نوشیدنی های سالم تر مانند آب و دوغ کم نمک و بدون گاز استفاده گردد. - اگر در محیط کار غذاهایی مانند عدسی یا خوراک لوبیا سرو می شود، به خورشت های چرب و غذاهای سرخ شده ترجیح داده شود. غذاهایی که با حبوبات تهیه شده اند مانند عدسی و خوراک لوبیا، وقتی همراه با نان مصرف شود، نه فقط منبع خوب پروتئین هستند، بلکه به سبب دارابودن فیبر به سلامت بدن کمک می کنند. فیبر علاوه بر تنظیم حرکات دستگاه گوارش، جذب چربی ها و مواد قندی را نیز کم می کند. - در بین وعده ها، بجای مصرف مواد قندی، شیرینی یا بیسکویت، بهتر است انواع سبزی و صیفی جات مانند خیار، گوجه فرنگی، کاهو، هویج، میوه ها یا لقمه هایی که در منزل تهیه شده اند مانند نان و پنیر و سبزی مصرف شود. به خاطر داشته باشید که با پیروی از یک الگوی غذایی سالم در محیط کار نه فقط از اضافه وزن و چاقی، مبتلاشدن به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سایر بیماریها پیشگیری کرده اید، بلکه با بهبود عملکرد و افزایش بازده کاری موجبات ارتقاء خودرا در محیط کار نیز فراهم می کنید.


منبع:

1401/07/04
11:30:54
5.0 / 5
236
تگهای خبر: آب , اضافه وزن , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
کونفه